Megszépül és újabb növényekkel gyarapszik a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje

2015. február 2.

Új Dunántúli Napló - 2015-02-02 - 1,4. oldal


Újjászületik a PTE Botanikus kertje közel 215 millió forint központi támogatásból. Megújulnak a sportpálya alatti gyöngykavicsos utak, a veszélyes támfalak, az elöregedett kerítések. Új területeket ültetnek be növényekkel, futtató rácsokat alakítanak ki egy különálló gyűjteménynek, felfrissülnek a sziklakertek, formára alakítják a fákat, eltűnnek a kiszáradt ágak, cserjék, fatörzsek, több száz új növényfajjal bővül a bemutató.

Sajnos még a pécsiek közül sem tudják sokan, hogy a Mecsek-oldalban van egy kert, ahol a térség több ezernyi természeti különlegessége megtalálható. A PTE Botanikus Kertben ritka hazai növényfajták, mediterrán különlegességek láthatók.

Újjászületik a PTE Botanikus kertje közel 215 millió forint központi támogatásból. Megújulnak a sportpálya alatti gyöngykavicsos utak, a veszélyes támfalak, az elöregedett kerítések. Új területeket ültetnek be növényekkel, futtató rácsokat alakítanak ki egy különálló gyűjteménynek, felfrissülnek a sziklakertek, több száz új növényfajjal bővül a bemutató. A régi lőtér letakarított rézsűin is újabb mediterrán gyűjtemény kap helyet, tudtuk meg Babainé Boronkai Erzsébettől, a botanikus kert igazgatójától. A felújítás a növénytelepítéssel együtt a tervek szerint március végéig befejeződik. 
A kertet évente 15 ezer baranyai tekinti meg, óvodások, iskolások és felnőttek. Hétköznap bármikor elérhető ez a növényparadicsom, hétvégén pedig előzetes egyeztetések alapján fogadják az érdeklődőket. 
Hogy miért érdemes ide ellátogatni? Többek között azért, mert jó néhány mediterrán növény hazánkban kizárólag itt képes életben maradni, olajfák, babérbokrok, s legalább hatvanféle olyan mediterrán növény található a kertben, mely még Pécs más részein sem igen viseli el az időjárás-változásokat. Kuriózumnak számít a 160-féle orchideájuk (a szám most várhatóan felszalad kétszázra, s jó részük nyáron a szabadban pompázik), de a kaktuszház 1200 növényféléje is páratlan látnivaló. Tudni kell, hogy folyamatosan bővül az állomány, a téli magcsereprogramnak és ajándékozásoknak köszönhetően, a pécsiek ugyanis a világ 700 botanikus kertjével állnak partnerkapcsolatban. 
A PTE Botanikus Kertje emellett 350 szabadban élő hazai védett növény, valamint hatvan védett állatfaj (hüllők, madarak, rovarok) tárháza, emellett génbank, és kiváló terep az oktatásra, kutatásra. Itt mindig akad rendkívüli érdekesség, most éppen 200 négyzetméteren virágzik a téltemető - ha egy kicsit játszunk a számokkal, akkor ez egy 400 millió forint értékű parcella, miután minden szál eszmei értéke 5 ezer forint.

Több mint nyolcezerféle növénye százezer egyedét lehet szabadban és üvegházakban megcsodálni
Magyarországon 37 arborétum (csak szabadtéri növénykert) és botanikus kert létezik, együttesen több mint ezer hektáron 18 ezer növényfajt bemutatva. A PTE Botanikus Kertjét (Pécs, Ifjúság útja 6.) 1952- ben alapította dr. Uherkovich Gábor. A 6,85 hektáros területen jelenleg 8000-féle növény (az egyedek száma meghaladja a 100 ezret) és 66 állatfaj (melyből 60 védett) található. A növényházakat (pálmaház, kaktusz- és pozsgásház, epifition-, mediterrán- és hidegház) a gyerekek, diákok, nyugdíjasok jelképes áron látogathatják, de a felnőtteknek is olcsóbb itt eltölteni két órát, mint mondjuk a moziban. Érdemes ugyanakkor odafigyelni az 1989-től helyi védettséget kapott kert rendszeresen ismétlődő programjaira, az Orchidea napokra, a Téltemető- tavaszváró napokra, a Virágünnepre, a Föld napjára, a Növények világnapjára, a Tavaszi virágzásra, a Kertészeti kiállításra és Vásárra (ez most májusban lesz), a Kisállatok bemutatójára (amikor hüllők, pókok költöznek az üvegházakba), a Kutatók Éjszakájára, az Őszi színek tobzódására.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!