Őssejt: a család pénzügyi helyzete lehet a döntő tényező

2015. február 9.

Új Dunántúli Napló - 2015-02-09 - 2. oldal


Gyógyítás- Sok betegség kezelhető a speciális sejtekkel, de az eljárás és a tárolás több százezer forintba kerül


Egyre többen döntenek úgy, hogy újszülött babájuk köldökzsinórvéréből őssejtet tároltatnak. Tévhit azonban, hogy őssejtek nyerésére csak a szülésnél van mód.
Többen tiltakoztak már, hogy a szülőkből szinte kikényszerítik ezt a döntést, amikor azt hangsúlyozzák, ez az egyetlen lehetőségük az őssejt kinyerésére. A valóság az, hogy őssejt más módon (a csontvelőből) később is nyerhető, azonban tény, hogy a köldökzsinórból történő vérvétel a legegyszerűbb és legkevésbé kockázatos eljárás. A méhlepényben található vért és magát a köldökzsinórt ráadásul másra úgysem használják fel, így a beavatkozás valóban hasznos lehet.
Az ok, ami miatt nemtetszésüknek sokan hangot adnak, az az, hogy az őssejtek kinyerése és tárolása megfelelő körülmények között 300-600 ezer forintba kerül, ezt pedig nem minden család engedheti meg magának. Attól való félelmükben viszont, hogy valami pótolhatatlanról maradnak le, adósságba verik magukat, olyan anyagi terhet vállalnak, amit nem bírnak el. Ez pedig senkinek sem jó.
Az országban néhány cég van, amely az őssejtek levételével és tárolásával foglalkozik. Dr. Veszprémi Béla egyetemi docens, szülész-nőgyógyász, klinikai genetika szakorvos szerint az segíthetne sokat, ha az állam magára vállalná ezt a feladatot.
- A tárolt őssejteket jelenleg a család használhatja fel. Ha viszont az eljárás mindenkinek hozzáférhető lenne, a vérbank mintájára létrejöhetne egy közösségi őssejtbank, ahonnan az a beteg kapná meg az őssejtet, akinek éppen szükséges van rá a gyógyuláshoz - érvel a szakember.
Most erre nincs mód, így az őssejteket akár évtizedekig is tárolhatják "hiába". Az eljárást kérők száma ennek ellenére folyamatosan nő, Pécsett is növekvő tendencia tapasztalható.

Mire jók?
Az őssejtek speciális sejtek. Különlegességük, hogy a sejtosztódás során széles körben képesek a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé differenciálódni, amelyek osztódásra, önmaguk megújítására képesek.
Át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, pótolva így akár az elpusztult sejteket, szöveteket.
Használják őket rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi és autoimmun betegségek gyógyítására, vagy akár ízületi elváltozások kezelésére is.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!