Nyit az Alzheimer-kávézó

2015. április 17.

Új Dunántúli Napló - 2015-04-17 - 2. oldal


Lehetőség - Havonta találkoznak majd az érintettek és hozzátartozóik

Alzheimer-kórral, időskori szellemi leépüléssel élők és családtagjaik számára indítanak klubfoglalkozást Pécsett, Alzheimer Café címmel. Havonta lesznek összejövetelek.

Az országban negyedikként Pécsett indul útjára az Alzheimer Café, egy nemzetközi mintára létrejött önkéntes szerveződés, közölte a pécsi Alzheimer Café elindítója és házigazdája, dr. Heim Szilvia családorvos. A PTE ÁOK Családorvostani Intézetének oktatója az elmúlt években tudományos munkája révén kiemelten foglalkozik a témakörrel.
Alzheimer-kávézóknak nevezik világszerte azokat a rendszeresen, havonta mindig azonos napon és órában megtartott klubfoglalkozásokat, összejöveteleket, kötetlen, családias hangulatú találkozókat, amelyeken a szellemi leépüléssel érintett betegek és családtagjaik beszélgethetnek egymással.
Az első pécsi találkozó április 23-án, csütörtökön 17 órától a pécsi Delta Étteremben lesz (Indóház tér 2.), majd havonta egyszer, minden hónap harmadik csütörtökjén ugyanitt gyűlnek össze a résztvevők - nyáron, júliusban és augusztusban a "kávézó" szünetel. A részvétel ingyenes. A találkozó nyitott azok számára is, akik többet szeretnének tudni az időskori szellemi leépülés tüneteiről, azok enyhítéséről, súlyosbodásuk késleltetéséről, vagy segíteni szeretnék az ismeretségi körükben lévő érintetteket.
Egy csésze kávé mellett támogató légkörű beszélgetéseket tartanak majd, az érintettek megoszthatják tapasztalataikat, aggodalmaikat. Meghallgatást, együttérzést, lelki támogatást kaphatnak sorstársaiktól, tanácsot kérhetnek szakemberektől. Minden alkalommal lesz egy kis, témába vágó előadás is, szakértők bevonásával.
Magyarországon a súlyos szellemi hanyatlásban szenvedők száma 150 ezer körüli, de nő a betegek száma, és sok a diagnosztizálatlan, így kezeletlen eset.

Megkerülhetetlen a gondozó család támogatása
A program támogatója és rendszeres meghívott előadója lesz dr. Kovács Attila is, a PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika osztályvezető főorvosa, a téma szakértője, aki több mint egy évtizede foglalkozik a szellemi leépüléssel élő betegekkel. Tóth Andrea szociálpolitikus, a Napsugár Időskorúak Szolgáltató Központjának intézményvezetője önkéntesként segíti a szervezet munkáját. Ő úgy látja, hogy a szellemi leépülés mint ellátási kihívás egyre nagyobb nyomásként jelenik meg az egészségügy mellett az idősellátásban is. A szociálpolitikus az Alzheimer Cafét a demensellátás szükségszerű és lehetséges fejlesztési irányain belül alappillérnek tekinti. Meglátása, hogy az állami szerepvállalás csökkenése miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír az öngondoskodás, és megkerülhetetlenné válik a gondozó család támogatása.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!