Sugársebészet: új módszer a daganatok ellen

2015. április 20.

Új Dunántúli Napló - 2015-04-20 - 1,3. oldal

Világszinten is csak néhány éves újdonságnak számító módszerekkel harcolnak a daganatos betegségek ellen a pécsi Onkoterápiás Intézetben. A korszerű sugárterápiás módszerek mellett az úgynevezett gammakéses beavatkozást is alkalmazzák: ezt régebben csak agyi tumoroknál tudták használni, ám immáron van lehetőség ezek elvégzésére a test egyéb részein, így például mellkasi, hasüregi, medencei tumorok esetében is.

Három és fél éve, 2011 végén egy sajáterős beruházás eredményeként a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Onkoterápiás Intézetében meg tudták kezdeni azt a valóban korszerű sugárterápiás ellátást, amelyet mostanra már mintegy ezer betegnél alkalmaztak. 
- Az előrehaladott, áttétes daganatos betegségeknél az eddig hagyományosan alkalmazott gyógyszeres kezelések, illetve sebészeti beavatkozások is hatékonyak lehetnek, de gyakran jártak kellemetlenségekkel, mellékhatásokkal - tudtuk meg dr. Mangel Lászlótól, az Onkoterápiás Intézet igazgatójától. - A sugárterápiás vagy sugársebészeti kezelés itt alternatíva lehet, a kezelés koncentráltan, konkrétan történik, így nem túlzás azt mondani, hogy gyakorlatilag mellékhatások nélkül lehet összezsugorítani a beteg szöveteket. 
A sok szempontból úttörő gyógyítási mód ráadásul mostanra (többek között az évek során megszerzett tapasztalatoknak köszönhetően) tovább finomodott: míg korábban az úgynevezett sugársebészeti (vagy más néven gammakéses) beavatkozást csak agyi tumoroknál tudták alkalmazni, immár van lehetőség ezek elvégzésére a test egyéb részein, így például mellkasi, hasüregi, medencei tumorok esetében is. 
- Elvégeztünk már több ilyen koponyán kívüli sugársebészeti beavatkozást is, és az eredmények határozottan biztatóak - mondta el lapunknak Mangel László. - Néhány nagy dózisú sugárkezeléssel hatékonyan lehet roncsolni vagy elhalasztani a daganatot, ráadásul nem kell megnyitni a koponyát, mellkast, a hasat. Fontos azonban leszögezni, hogy ez a beavatkozás nem végezhető el minden betegnél: az egyes esetek előtt komoly orvosi, szakmai egyeztetésre van szükség.

Mostanra nagyjából a betegek kétharmadát már gyógyítani tudják
A rengeteg daganatos megbetegedés esetében nehéz általános következtetéseket levonni, ám az tény, hogy a sugárterápiás módszerek területén döbbenetes az előrejutás mértéke. Ez leginkább a számítástechnika fejlődésének köszönhető: az újabb eszközök révén korábban elképzelhetetlen precizitással végezhetőek el a besugárzások, ami jelentősen mérsékli a mellékhatásokat, másrészt olyan dózisok alkalmazására ad lehetőséget, amelyek eddig kezelésre nem reagáló betegségek esetén is hatékonyak lehetnek. 
- Míg 30-40 éve nagyjából minden második betegnek tudtunk segíteni, mostanra kétharmadra növekedett a végleges meggyógyulások aránya - tudtuk meg Mangel Lászlótól. - A teljes képhez ráadásul érdemes azt is hozzávenni, hogy azon betegek, akiknél a betegség tényleg előrehaladott, szintén hónapokat, éveket nyerhetnek a legmodernebb beavatkozásoknak köszönhetően.

Jövő év elejére lesz készen az új épülettömb 
Egy elnyert uniós pályázatnak köszönhetően mintegy 10 milliárd forint jut a magyar onkológiai ellátás megújítására - ebből Pécs kétmilliárdban részesül. A pénznek kétségkívül jó helye van: ennek segítségével nyílt végre lehetőség az intézet déli szárnyának átépítésére. 
Az elmúlt hónapok során elbontott épület ugyanis egyáltalán nem felelt meg a korszerű betegellátás követelményeinek: sokat elmond róla, hogy már száz évvel ezelőtt is csak ideiglenes betegellátó helynek tervezték. Azon kívül, hogy az orvosoknak és szakdolgozóknak is komoly kihívást jelentett a munka az elavult épületben, a betegek komfortérzetének sem tett túl jót, márpedig a szakértelem és odafigyelés mellett köztudomásúlag ez is kifejezetten fontos tényezője lehet a sikeres gyógyító munkának. 
A jelentős egészségügyi beruházás - ahogy arról lapunkban már beszámoltunk - a megfelelő ütemben halad, s a tervek szerint jövő év elején be is fejeződik.

Átadják a tudást 
Ahogy cikkünkben is írtuk, 2011 során először itt kezdett el üzemelni az a részecskegyorsító berendezés, amelyhez hasonlókat most az ország több pontján telepítenek jelenleg is egy pályázatnak köszönhetően. Ezek beüzemeléséhez a pécsi tapasztalatok is fontosak lesznek. 
Most az országban csak két városban végeznek még hasonló beavatkozást, Debrecenben és Budapesten, de több beruházás is zajlik egymással párhuzamosan.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!