Nem oltani, megelőzni!

2015. május 22.

Szabad Föld - 2015-05-22 - 28. oldal


Az utóbbi 30 évben öbb mint két és félszeresére nőtt a rák halálos áldozatainak száma Magyarországon. Életében egyszer minden második férfi és minden harmadik nő rákos lesz - figyelmeztetnek az orvosok. A betegségek megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a velünk élő kockázatokkal.

Elborzasztotta és megosztotta a világ közvéleményét, amikor Angelina Jolie a ráktól való félelmében előbb a melleit, majd később a petefészkeit és a petevezetékeit is eltávolíttatta. A színésznő annak ellenére döntött a drasztikus beavatkozások mellett, hogy a vizsgálatok nem igazoltak rosszindulatú daganatot a szervezetében. Ám a családjában - édesanyját is beleértve - három nő halt meg rákban, ő pedig megörökölte a mell- és petefészekdaganatra hajlamosító gént. A sztár lépését dr. Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa is elhamarkodottnak tartja: - Addig nem érdemes belefogni a tűzoltásba, amíg nem ég a ház - magyarázza. - Fontos azonban, hogy megismerjük azokat a tényezőket, amelyek fokozzák a rák kialakulásának a kockázatát.
A pécsi klinika mellkassebészeti osztályán és bioanalitikai intézetében dolgozó szakemberek például nemrégiben olyan - okostelefonokra ingyenesen letölthető - alkalmazást fejlesztettek ki, amely a tüdődaganatok korai felismerését segíti. Rövid kérdőív kitöltésével felmérhetjük, mennyire vagyunk veszélyeztetettek. Az alkalmazás tíz és húsz évre előre képes megjósolni a várható állapotot, például azt, hogy egy mai húszéves melyik rizikócsoportba tartozhat harminc- vagy negyvenéves korában, a teszt végén pedig megmutatja a legközelebbi szűrőközpont címét. A találmány átütő jelentőségű, mert hazánk világelső a tüdőrák okozta halálozásban. Évente mintegy tízezer esetet diagnosztizálnak, s körülbelül nyolcezren halnak meg e kórban.
- Az E-szűrőt több mint húszezren használják, és büszkén mondhatjuk, hogy már életet is mentett - folytatja Szántó doktor. - A közelmúltban rákos daganatot operáltunk ki egy asszony tüdejéből, aki a barátnője tanácsára töltötte ki a kérdőívet. Bár a hölgy soha nem dohányzott, a teszt eredményeképpen mégis az a tanácsot kapta, hogy menjen el szakorvoshoz. A családjában ugyanis halmozottan fordultak elő daganatos megbetegedések. A vizsgálatok kisméretű rákos daganatot mutattak ki a tüdejében, ezért azonnal megoperáltuk. A korai stádiumnak köszönhetően a beteg részt endoszkópos műtéttel eltávolítottuk, így a hölgyet 10-20 centiméteres vágás és a hosszas lábadozás helyett csupán négycentis heg és pár napos kórházi bennfekvés emlékezteti a műtétre, s minden esélye megvan rá, hogy tökéletesen felgyógyuljon.
A tüdőrákos betegeknek mindössze 10-15 százalékát lehet megoperálni, a többiek túl későn, már előrehaladott állapotban jelentkeznek az orvosnál. Nekik csupán öt százalék az esélyük az ötéves túlélésre, ám idejekorán felismerve a bajt, ez az arány akár kilencvenszázalékos is lehet.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!