Megújul a hazai onkológiai hálózat

2015. július 25.

Napi Gazdaság - 2015-07-17 - 5. oldal

A most záruló európai uniós ciklusban mintegy 20 milliárd forint állt rendelkezésre a magyarországi onkológiai ellátás fejlesztésére. Ennek részeként fejeződött be tegnap a győri kórház onkológiai centrumának 1,2 milliárd forintos korszerűsítése. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár az ez alkalomból rendezett ünnepségen jelezte: jelenleg még 14 helyen zajlanak hasonló beruházások.
Ennek az az oka, hogy az onkológia centrumok fejlesztését célzó pályázatokat majdnem tízéves késedelemmel, csak 2013-ban hirdették meg. Az egyik ilyenre tíz kórház összesen 9,9 milliárd forintos támogatást kapott, egy másik keretében több mint négymilliárd forintból folyik fejlesztés: a veszprémi kórházban a közép-dunántúli, a miskolciban az észak-magyarországi régió betegeinek újul meg az onkológiai ellátórendszer.
Az uniós támogatásoknak köszönhetően Szegeden, Pécsett, Debrecenben és Szombathelyen a már meglévő onkológiai és sugárterápiás tanszékek valódi centrumokká válhatnak. Az országos intézet és a regionális központok mellett pedig a megyei kórházakban lévő klinikai onkológiai osztályok közül tíz vidéki, sugárterápiával is rendelkező onkológiai osztályon újul meg az eszközpark.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!