Középpontban az Alzheimer-kór

2015. augusztus 17.

pecsi-hirhatar.hu - 2015-08-16 

Az Alzheimer-kór áll az első alkalommal induló magyar-török agykutatási program középpontjában Pécsett.

A Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) világszerte több mint negyven országban képviselteti magát. Többek között az egészségügy, az oktatás, az infrastrukturális beruházások és a műemlékvédelem területen számos programot támogat. A TIKA iroda - az Európai Unióban elsőként – az elmúlt év májusában nyílt meg Magyarországon, Budapesten.

A Pécsi Tudományegyetem hosszú évek óta komoly hangsúlyt fektet stratégiájában az innovációra, a világszerte elismert kutatásainak minél hatékonyabb hasznosítására. Ebben a folyamatban mérföldkő volt a számos szempontból Közép-Európa szerte egyedülálló tudományos centrum, a Szentágothai János Kutatóközpont 2012-es átadása. Ebben a kutatóközpontban működik a pécsi egyetem Magatartás-élettani Kutatócsoportja is, amely kutatásaival összehangolt, preklinikai (állatkísérletes) és klinikai (humán) modellfejlesztési stratégiák beállítására törekszik a sejtszinttől a magatartásig. A beállított sejtszintű és magatartási modelleken a jövőben a kognitív teljesítményt javító farmakológiai (gyógyszeres) kezelések hatását kívánják vizsgálni a Nemzeti Agykutatási Program keretében.

Mint Hernádi István, a Pécsi Tudományegyetem Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszékének docense elmondta, a Pécsi Tudományegyetem Magatartás-élettani Kutatócsoportjának, valamint az Isztambuli Kültür Üniversitesi Agydinamikai, Kognitív és Komplex Rendszerek Kutatóközpontjának együttműködésével megvalósuló kutatási program elsődleges célja, hogy a szakemberek átfogóbb képet kapjanak a kór és más neurodegeneratív betegségek hátteréről. A kutatás célja úgynevezett funkcionális biomarkerek keresése a megismerési – kognitív - funkciók javítására az idegrendszeri, kémiai ingerület átvitel – neurotranszmisszió - befolyásolásával.

http://www.pecsi-hirhatar.hu/hirek/kozeppontban-az-alzheimer-kor

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!