Hatezer új diák jön a PTE-re

2015. szeptember 3.

Új Dunántúli Napló - 2015-09-03 - 1,2. oldal


Bár hajszálpontos számmal még nem tudunk szolgálni, nagyon úgy fest, hogy hatezer elsős kezdi meg tanulmányait idén szeptemberben a Pécsi Tudományegyetemen. A beiratkozás lesz ugyanis a döntő, akkor derül ki, hogy a felvettek valóban megjelennek- e, elkezdik-e a sulit - bár a nagy többség a tapasztalatok szerint nyilvánvalóan így tesz. Az azonban már most is bizonyos, hogy a hagyományos eljárás során 4574, pótfelvételivel pedig további 417 hallgató jutott be, s hozzájuk csatlakozik még 1036 külföldi diák. Ezen számokat összeadva (s a fellebbezésük eredményére várókat nem említve) jön ki a 6027, ami önmagában is szép szám, s a gazdasági vonzatai sem elhanyagolhatóak: ennyi fiatal ugyanis nyilvánvalóan rengeteg pénzt fog itt elkölteni.


Hatezer elsős érkezik

Ötezer új magyar elsős - ez volt a Pécsi Tudományegyetem egyik célja az idei felvételi eljárásban. Nos, jelen állás szerint könnyen lehet, hogy ha csak csisszre is, de meglesz ez a szép kerek szám. Ahogy lapunkban már megírtuk, első körben 4574 hallgató jutott be az egyetemre, s a napokban az is kiderült, hogy hozzájuk csatlakozik még 417 fiatal, akik a pótfelvételin kerültek be. Ha ezt a két számot összeadjuk, 4991 jön ki - igen ám, de tizenhárman fellebbeztek, így ha közülük kilenc sikerrel protestál, akkor elérhető a nem hivatalosan kitűzött cél. (Amely egyben azt is jelenti, hogy a pécsi intézmény megőrizte helyét a legnagyobb egyetemek között.) 
Ráadásul a fentiekben csak a magyar hallgatókról beszéltünk - hozzájuk jönnek még a külföldiek. A Pécsi Tudományegyetem hagyományosan népszerű a külföldi diákok körében, évről évre nő az ilyen fiatalok száma, ráadásul immáron nem csak a korábban egyeduralkodónak számító orvosi karra jöhetnek tanulni az érdeklődők - több kar is elindította a maga idegen nyelvű képzését, s a számok azt mutatják, hogy sikerült is népszerűvé válniuk. Ugyanis az idei évben is rengeteg külföldi érkezik: ahogy megtudtuk, összesen 1036 diák került be a PTE-re, ennyien kezdik meg most szeptemberben a tanulmányaikat (ebből 550- en az orvosin). Amennyiben tehát ezeket a számokat összeadjuk (bár a fellebbezők sorsa még nem dőlt el...), biztosnak látszik, hogy hatezernél is több új fiatal fog érkezni a városba.
Lapunkban már többször megírtuk, hogy a diákok a város gazdasági életére is komoly hatással vannak. Egy négy évvel ezelőtti kutatás szerint például csak a PTE Általános Orvostudományi Karának külföldi diákjai a tandíjon felül egy évben nagyjából négymilliárd forintot költenek el, elsősorban Pécs városában (például lakhatásra, szórakozásra, utazásra, élvezeti cikkekre) - azóta ez az összeg nyilvánvalóan csak emelkedett (több lett a diák, és drágább a megélhetés). Nyilván a magyar hallgatók esetében a kiadások lényegesen visszafogottabbak, ám fontos leszögezni, hogy a pécsi egyetem nem csak a környéken élők körében népszerű - a messzebbről érkezők pedig nyilván albérletet vagy eladó lakást keresnek és kerestek, az ellátásukról, szórakozásukról, kikapcsolódásukról maguk kénytelen gondoskodni. Egyszóval ők is költeni fognak, aminek nyilvánvalóan már rövid távon is lesznek pozitív következményei a város gazdaságára nézve.

Nincs különbség 
A pótfelvételi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az így bekerülő diákok semmiben sem különböznek azoktól, akik a "hagyományos" módon jutottak be a pécsi egyetemre. Igaz, a pótfelvételizők csak költségtérítéses hallgatók lehetnek, de a Pécsi Tudományegyetem már régóta próbálja segíteni azokat a diákokat, akiknek fizetniük kell a tanulmányaikért: léteznek különböző egyetemi és kari ösztöndíjak, a költségtérítés csökkentése többféle módon is elérhető.

Negyedik helyen 
Bár a mostani 417 hallgató kevesebb, mint az egy évvel ezelőtt érkezett 499, azért szó nincsen arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem lemaradt volna a vetélytársai mögött. A legfrissebb adatok szerint Szegedre 492, Debrecenbe 466 pótfelvételis került, azaz a számok nagyságrendileg megegyezők. A lista élén (valamelyest meglepő módon) a Budapesti Gazdasági Főiskola áll, ide 604-en kerültek be a második körben, ezt követi Szeged és Debrecen - a PTE tehát a negyedik helyet csípte meg.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!