Akik méltóvá teszik az elmúlást

2015. október 19.

pecsma.hu - 2015-10-17 

Közel száz országban szervezik meg évente kétszer a Méltóság Mezeje programot, amelynek központi eleme a nárcisz. E virág a daganatos betegek és ápolóik szimbóluma, amelynek hagymáit ősszel ültetik el, tavasszal pedig szépségében gyönyörködnek. A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány 2008 őszén csatlakozott e nemes programhoz. A szervezet célja és feladata, hogy az elmúláshoz, a betegséghez és a halálhoz való viszony természetes voltát, a szenvedő emberrel való együttérzést, a gondoskodást, a segítségnyújtás iránti nyitottságot a magyar társadalom minél szélesebb körében megismertesse.

Az eseményen elsőként Sztojkovics Éva, a pécsi önkormányzat Népjóléti és Sportbizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket.

– Az emberi méltóság erősebb a szenvedésnél, az elmúlásnál. A méltóságot nem pusztíthatja el gyógyíthatatlan betegség, csak a reménytelenség. Az emberi méltóság ott kezdődik, amikor felismerjük és elfogadjuk, hogy életünk része az elmúlás. A szeretet és az emberi méltóság egy tőről fakadnak, mint a nárcisz szára és virága – mondta a képviselő, aki hozzátette, hogy csak az a közösség erős és életképes, amely vállalja gyenge tagjait. Az alapítvány ezt mutatja fel példaértékűen.

Lénárd László professzor, a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének elnöke az esemény védnökeként mondott rövid beszédet.

– Az embert az is megkülönbözteti az állattól, hogy tudja, valamikor meg fog halni. Szerencsére azt nem tudjuk, hogy mikor és hogyan. De nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel mindaddig, amíg nincs baj. Amikor a baj eljön, akkor az a legrosszabb, ha valaki egyedül marad. A társadalom értékét az mutatja, hogy miként kezeli ezt a kérdést. Nemcsak öregek vannak, hanem beteg gyerekek is. Nincs annál szomorúbb és meghatóbb, amikor egy rákos gyermeket látunk és látjuk a szenvedését. Az alapítvány célja, hogy segítsen rajtuk, hogy méltósággal éljenek és méltósággal haljanak meg.

Dr. Csikós Ágnes, az alapítvány kuratóriumának elnöke az önkéntesek munkáját emelte ki köszöntőjében.

– Nagy öröm, hogy évről évre többen vagyunk és csatlakoznak hozzánk. Egyre több iskola és intézmény érdeklődik és szeretne részt venni a mozgalomban. A mi munkánk nagyon hasonlít az angliai hospice-rendszerben folyó munkához. Nem kell szégyenkeznünk, amit a városban és a megyében teszünk és ahogy tesszük, az nemzetközi szinten is megállja a helyét. Ehhez nagy segítséget kapunk az önkéntesektől, akik hatalmas részt vállalnak nemcsak a betegellátásban, hanem az ilyen programok szervezésében és a szemléletformálásban is.

Az alapítvány az elmúlt években közel 600 gyógyíthatatlan betegnek és családjuknak nyújtott támogatást, ellátás, vigasztalást, s Baranya 71 településén számíthatnak munkatársai segítségére.

A beszédek után kis- és középiskolások kedveskedtek műsorral a megjelenteknek. Láthattuk-hallhattuk Bagossy Rebeka énekét, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola mese- és versmondóinak előadását, a Mátyás király utcai általános iskola kórusát és a Janus Pannonius Gimnázium leánykarát is.

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/akik-meltova-teszik-az-elmulast/

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!