Küzdelem az édes megnyomorítónkkal

2015. november 16.

Új Néplap - 2015-11-16 - 9. oldal


Idehaza 700 ezer lehet a veszélyeztetettek száma

A betegek egyre növekvő számát tekintve nem volt túl sok ok örömre a Diabétesz Világnapján november 14-én.

A modern világ legelterjedtebb és legalattomosabb járványa a cukorbetegség, amely már messze nem a nyugati civilizáció kiváltsága. Kínában ma 130-140 millió fő, a lakosság mintegy 10 százaléka cukorbeteg. Mindez megfelel az európai és az amerikai arányoknak, és több százmillió fő van a betegség előszobájában.
Az adatok riasztóak, de nem meglepőek. A fő kockázati tényező saját életünk (lásd keretes írásunkat), ahogy a téma elismert kutatója, Dr. Wittmann István, a PTE II. Belgyógyászati Klinika igazgatója fogalmaz: "ez a betegség akkor támad, amikor úgy él valaki, mint mi". A cukorbetegség fő ellenszere az életmódváltás, hiszen "aki mindennap negyed-fél kiló gyümölcsöt megeszik és fél-egy órát közepes fizikai aktivitással tölt, nem dohányzik, nem iszik túl sok alkoholt, minimálisra csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét" - szögezi le a professzor. Sokaknak mindez azonban nem sikerül. Rengeteg esetben nem az akaraterő hiánya okozza a kudarcot, hanem munkahelyi, családi, anyagi okok. Wittmann István álláspontja egyértelmű: az orvostudománynak ilyenkor is segítenie kell.
Szerencsére erre egyre több lehetőség van. Nemrég az egyik legelterjedtebb gyógyszerről derült ki, hogy szemben néhány bejáratott szerrel, nem rontja az érrendszer állapotát, egy másik szer kapcsán pedig bebizonyosodott, hogy egyenesen csökkenti az ilyen szövődmények esélyét. Mindez azért nagy szó, mert sok kezelési mód csak a vércukrot csökkenti, de nem jár az érrendszer javulásával. A legfontosabb azonban a megelőzés, és ezen a téren is vannak eredmények. Csak Magyarországon 700 ezerre becsülik azok számát, akik esetében csak idő kérdése a diabétesz kifejlődése, ám egy új gyógyszer most 30 százalékkal csökkenti a betegség kialakulásának esélyét, a gyökerénél kezelve a problémát.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!