Stroke elleni kampány Pécsett

2016. április 7.

Hazánkban évente 45-50 ezer ember kap szélütést, közülük minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal. A Magyar Stroke Társaság által életre hívott „Stroke – Ne késlekedj" kampány folytatásaként indították el az „Együtt a stroke ellen 2016-2020” kampányát, amelynek egyik állomása Pécs.  

A kampány széles körű támogatást élvez, hiszen nemcsak az OMSZ és a színházak, hanem az Egészségügyért, valamint a Sportért felelős Államtitkárság is csatlakozott a kezdeményezéshez,  számos polgármesteri hivatal mellett.

Őri László alpolgármester a kampányt ismertető sajtótájékoztatón kiemelte: Pécsett az utóbbi években és a következőkben is több, mint 20 milliárd forintot költöttek és költenek az egészségügyet szolgáló fejlesztésekre. Emlékeztetett arra, hogy teljesen átépítették, felújították a 400 ágyas klinikát, a Lánc utcai rendelőt, új vérellátó központ épült, 13 háziorvosi praxist korszerűsítettek, rehabilitációs központot alakítottak ki, valamint a pécsi mentőállomást is megújították.

Elmondta, hogy a megelőzést szolgáló kampányok jól kiegészítik a fejlesztéseket, melyeknek intenzitását a jövőben fokozni is kívánják. Hamarosan új rendelőintézet jön létre Pécs legsűrűbben lakott városrészében, és a háziorvosok is iparűzési adókedvezményt kapnak ettől az évtől indulóan.

Baranyában tavaly 1199 beteget szállítottak a mentők stroke-gyanúval kórházba – emelte ki dr. Buda Péter, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója. A tapasztalat az, hogy – miután a tüneteket jellemzően nem kíséri komolyabb fájdalom – sokszor fél óra is eltelik, mire a beteghez segítséget hívnak. Pedig szélütés esetén minden perc számít. A szakember hangsúlyozta, hogy négy és fél óra az az úgynevezett időablak, amin belül az orvosok még jelentős agyterületet meg tudnak menteni.

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!