Hatvan éve gyógyítja a beteg gyerekeket a pécsi Gothár Ferenc

2016. június 30.

Forrás: pecsiujsag.hu

A második világháború hatására már tízévesen eldöntötte a pécsi Gothár Ferenc, hogy orvos lesz, tanulmányait is ennek megfelelően alakította. Nem kevesebb, mint 58 évea pályán, azóta a beteg gyerekeket gyógyítja, de Kovács Ervin pécsi paralimpikon is az ő buzdítására kezdett úszni.

A második világháború alatt még csak tízévesvolt Gothár Ferenc, aki a katonai kórházzá alakított dombóvári gimnáziumban ápolt háborús sebesülteket látva határozta el, hogy orvos szeretne lenni.

- Tanultam és tanultam, biológia szakkörre jártam, mindent megtettem, hogy felvegyenek majd az orvosi egyetemre - mesélte. Kitűnő tanuló érdemrendet is kapott, majd a gimnázium után felvették a pécsi egyetemre. - - Szerettem minden percét, élmény volt tanulni, ennek eredménye, hogy 82 évesen még mindig dolgozom. Olyan nagy nevek tanítottak, akik ma szoborként díszítik a kórházak udvarait - folytatta.

Gothár Ferenc
1934. június 18-án született Sásdon. Itt járt elemi iskolába a békeidőben, majd 1944-től a háború alatt a dombóvári Eszterházy Miklós reálgimnázium tanulója volt. Orvosi diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerezte.

 

Az orvosi elvégzése után a barcsi szülészeten volt segédorvos, majd a kaposvári kórház gyerekosztályára került, ahol hat évet töltött. Ezt követően Komlóra hívták.

Én voltam itt az első körzeti gyerekorvos, ami óriási dolog volt - mondta. - Később a rácvárosi területre kerültem, ahol a bölcsődei, iskolai, körzeti teendőket láttam el - tette hozzá. Majd az ANK uszoda megépülésével újabb lehetőséget kapott. - Mondta az uszoda igazgatója, ha van ötletünk, hogyan lehetne kihasználni a létesítményt, jelezzük. Ekkor indítottam be az asztmás gyerekek úszását, később megtudtam, hogy én voltam az országban a második, aki ilyesmivel foglalkozott - magyarázta Gothár Ferenc.

A pécsi paralimpikon, Európa-, és világbajnok úszó, Kovács Ervin is Gothár Ferenc betege volt, ő beszélte rá az úszásra is annak idején.

Állami támogatással Líbiába utazhatott, ami miatt abbahagyta az asztmás úszást. - A főváros, Tripoli külterületén segítettem két évig a beteg gyerekeken, óriási élmény volt - mesélte. Ám a rendszerváltás után megszűnt a támogatása, így hazajött és a kertvárosi körzetben folytatta a munkát.

- 68 évesen megbetegedtem és megoperáltak, közben nyugdíjas lettem, de mellékállásban ügyeltem és az egyik kollégiumban is dolgoztam - mondta Gothár Ferenc.

Díjazzák a munkáját
A Semmelweis nap alkalmából az orvosi kamara elismerésben részesíti kedden Gothár Ferencet, aki az alapellátásban az egyik leghosszabb ideje, 58 éve folyamatosan praktizáló gyermekorvos.

 

Néhány évvel ezelőtt újra Komlóra került, ahol két évig dolgozott. - Én voltam ott az utolsó gyerekorvos, mert bezárták a kórhát gyerekosztályát - magyarázta. - Úgyhogy visszajöttem Pécsre, a Kodály kollégium és három bölcsőde tartozott hozzám - folytatta. Ekkor azonban újra megműtötték, ám a munkát nem hagyta abba miután felépült.

Tavaly szóltak, hogy a Hősök terén megüresedett a körzeti gyermekorvosi hely, amíg nem jön új orvos vállaljam el, azóta itt vagyok, és úgy néz ki még egy évet maradok is- tette hozzá. Megjegyezte, hogy egyébként van utánpótlás, sőt háromszor annyi gyerekorvost képeznek, mint az ő idejében.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!