Március 9. - A vesebetegek világnapja

2017. március 10.

Létfontosságú szervünk úgy adhatja fel a küzdelmet, hogy észre sem vesszük. Csak Pécsett 1148 betegről tudnak, de a számuk napról napra növekszik.

A veseelégtelenség egyszerűen annyit jelent, hogy a szerv nem képes ellátni feladatait. Eleinte csak fáradékonyság, szédülés, néha hőmérséklet-emelkedés lehet a korai jele a betegségnek, később hányinger, vér a vizeletben, a lábak vizesedése, izomgörcsök, mellkasi fájdalmak jelzik a veseelégtelenséget.

A pécsi Centrum Dialízis Központ orvosigazgatója, dr. Csiky Botond elmondta, jelenleg 210 beteg részesül művesekezelésben náluk, de Szigetváron is nyolcvan főt kezelnek, így Baranyában körülbelül háromszáz főre tehető a dializált betegek száma. A vesebetegségek igencsak tünetszegények, így nehéz pontos számadatokkal szolgálni, általában a késői stádiumban figyelnek fel rá.

Az orvos elmondta, hogy a betegség kialakulásának két fő oka van: a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Mivel a vesebajt korai stádiumban nehéz észrevenni, a szűrés a legalkalmasabb módszer. Ezért javallott azoknak eljárni szűrésre, akik az előbbi két betegségben is szenvednek.

Csiky Botond szerint jó hír, hogy hazánkban az elmúlt években jelentősen megnőtt a vesetranszplantációk száma, ami jelentősen javít a várólistás betegek számán is. Pécsett jelenleg több mint negyvenen várnak új vesére.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben Pécsett 1148 veseelégtelenségben szenvedő beteget tartottak számon, ebből kilencen haltak meg. Egyéb, vesével kapcsolatos megbetegedések, daganatok pedig tizenhat áldozatot szedtek a megyeszékhelyen.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!