Az Anyabarát Kórház címért küzd a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

2017. május 22.

Bár a Bababarát Kórház minősítés elnyeréséhez a WHO-UNICEF 10 pontból álló kritériumrendszerének kell megfelelni, leginkább hozzáállás és szemléletmód kérdése, hogy egy kórház bababarát vagy sem. A PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája régóta az, innen már csak egy lépés az Anyabarát Kórház cím, amiért a pécsi klinika mindent megtesz.

Pozitív tendenciát mutat, hogy a 24 órás hazaengedés bevezetését is tervezik a közeljövőben.

A Bababarát Kórház minősítés nem a technikai felszereltség vagy az adott intézmény anyagi hátterének függvénye, hanem inkább hozzáállás és szemléletmód kérdése. Vezető szempont, hogy a szoptatás korai megkezdését maximálisan támogassa, nem csupán elviekben, hanem a gyakorlatban is. Eggyel magasabb szint az Anyabarát Kórház minősítés, melynek lényege, hogy a kórháznak kell alkalmazkodnia a frissen szült édesanya és a baba igényeihez, nem pedig fordítva.

A pécsi klinika legújabb tervei között szerepel, hogy bevezessék a 24 órás hazaengedést, vagyis azt, hogy a szülést követő egy napban a kismama hazamehessen csecsemőjével. Komplikáció nélküli terhesség és szülés esetén bizonyos országokban ez már bevett szokás, pécsi bevezetéséhez azonban számos feltételnek kell teljesülnie.

- Ez a lehetőség nem azt jelenti, hogy a gyermekágyasnak már másnap kötelezően el kell hagynia a klinikát, hanem azt, hogy az a kismama, akinek igénye van rá, korábban hazamehet a kötelezően előírt benntartózkodási idő helyett, nevezetesen 24 órával a szülés után - mondja dr. Veszprémi Béla, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense.

Hozzáteszi, hogy ehhez új finanszírozási rendszert kell kiépíteni, mivel ebben az esetben meg kell szervezni többek között azon szűrővizsgálatok elvégzését, amelyek egyébként a harmadik, vagy negyedik napon kerülnek sorra. Ennek értelmében a szűrővizsgálatok és az oltások házon kívül történnének, ami komoly szervezést igényel.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!