Kovács L. Gábort választották az MTA új Doktori Tanácsa elnökének

2017. május 23.

Kovács L. Gábort, az MTA rendes tagját, a Pécsi Tudományegyetem Széchenyi-díjas professzorát választotta az MTA új összetételű Doktori Tanácsa a testület elnökévé. A társelnöki posztot Benkő Elek, az MTA levelező tagja tölti be a következő három évben, a titkári feladatokat pedig Homonnay Zoltán, az MTA doktora látja el.

Az Akadémia 188. közgyűlése új összetételű Doktori Tanácsot választott. A 22 tagú testület alakuló ülését Lovász László, az MTA elnöke hívta össze. Ezen a tagok megválasztották a 2014 májusa óta hivatalban lévő, idén leköszönt elnök, Zalai Ernő utódját.

Döntésük alapján a Doktori Tanács új elnöke Kovács L. Gábor orvos, az MTA rendes tagja. Kovács L. Gábor a Pécsi Tudományegyetem Széchenyi-díjas professzora, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnöke. Szakterülete a laboratóriumi diagnosztika, kutatómunkája a betegségek korai laboratóriumi markereivel kapcsolatos.

A Doktori Tanács társelnöke Benkő Elek régész, az MTA levelező tagja, titkára Homonnay Zoltán kémikus, az MTA doktora lett.

A Doktori Tanács feladata a Magyar Tudományos Akadémia doktora (MTA doktora) cím megszerzésére vonatkozó eljárás szakmai, ügyrendi és tudományetikai felügyelete, az eljárás egyes szakaszaiban esedékes döntések meghozatala és a cím odaítélése a cím megszerzésének feltételeit teljesítő személyek számára.

A Doktori Tanács tagjává az Akadémia hazai tagja, illetve az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkező köztestületi tag választható. A tagokat a tudományos osztályok jelölik, osztályonként egy főt az Akadémia hazai tagjai közül, egy főt a köztestület nem akadémikus, de MTA doktora címmel rendelkező tagjai közül. A tudományos osztályok osztályonként két póttagot (egy akadémikust és egy MTA-doktort) is jelölnek. A tagokat és a póttagokat három évre választják, a tagok legfeljebb egy alkalommal választhatók újra.

A Doktori Tanács a most befejeződött ciklusban megalkotta az új tudományági nómenklatúrát.

Az újjáalakult Tanács fő feladata a Doktori Szabályzat módosításának az előző Doktori Tanács által megkezdett munkájának befejezése. A tervek szerint az új Doktori Szabályzatot a jövő évi közgyűlés tárgyalja majd.

Forrás

mta.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!