Élen járó kutatások a Pécsi tudományegyetem Orvostudományi karán

2017. június 14.

A magyar feltalálók napjának alkalmából pécsi kutatók forradalmi felfedezéseiből gyűjtött össze egy csokorra valót a pecsma.hu, amelyben ezúttal a kutatási területükön kiemelkedő sikereket elért női kutatókra hívják fel a figyelmet.

A pécsi kutatónő, aki emberi szövetet nyomtat

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészi Biotechnológia tanszékén dr. Pongrácz Judit professzor vezetésével kezdték meg az elmúlt években - Magyarországon először - a 3D-s emberi szövetnyomtatást. Az így kialakított mesterséges szövetet tanulmányozva a kutatók sokkal közelebb kerülhetnek a betegségek megértéséhez és gyógyításához. 

A kutatás azért nagyon jelentős, mert a háromdimenziós tüdőszövet-modell, melyet a Pécsi Tudományegyetemen fejlesztett ki Pongrácz Judit és csapata, áttörést hozhat a tüdőbetegségek gyógyításában. Ez a technológia alkalmas arra is, hogy a betegekből eltávolított tüdőtumorokból is szöveti modelleket készítsenek, amelyeken a daganatsejtek egyedi gyógyszerérzékenységét vizsgálhatják. 

A fejlesztés azért is számít újdonságnak, mert a gyógyszerkutatásban, diagnosztikában eddig elterjedt egyszerű sejttenyészetek csupán a sejtekben zajló reakciókat voltak képesek felmérni, ám ezzel a jelenlegi tesztelési eljárásoknál sokkal hatékonyabban tudják modellezi az emberi tüdő működését.

Videó

Forradalmi kutatások a fájdalomcsillapítás területén

Dr. Helyes Zsuzsanna és csapata a gyulladás- és fájdalomkutatás területén értek el forradalmi eredményeket. Kutatásuk során a gyulladásos és fájdalommal járó betegségek kórélettani folyamatait próbálják felderíteni. Számos fájdalomtípus (krónikus légúti vagy ízületi gyulladások) nem csillapítható a jelenlegi gyógyszerekkel. A PTE kutatócsoportja olyan szer után kutat - kecsegtető eredményekkel -, mely ezeket a fájdalmakat is le tudja győzni. 

Egy pályázat keretében pár éve két nemzetközi szabadalmat is beadtak idegi eredetű fájdalmak és gyulladásos folyamatok csökkentésére vonatkozóan.

Minden eddiginél hatékonyabb mesterséges megtermékenyítés

Szekeres-Barthó Júlia, a PTE Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetének professzora és csapata a mesterséges megtermékenyítés terén dolgozik kimagaslóan. Olyan módszert fedeztek fel, amivel jobb eséllyel lehet kiválasztani a beágyazódni képes embriót. A kutatócsoport által felfedezett mérési módszernek köszönhetően a beágyazódni képes embrió felismerésének esélye növekszik - a mérést pedig közvetlenül a beültetés előtt lehet elvégezni. Az eljárás értelmében a sejttenyésztő folyadék molekuláris összetételét vizsgálják, amiben az embrió növekszik. A módszer gyors, olcsó, és egy laboratóriumban történik, vagyis nem szükséges hozzá műtéti vagy más orvosi beavatkozás. Ráadásul nemcsak a sikerességet, de az ikerterhességgel járó szülészeti kockázatot is csökkenteni lehet ezzel az egyszerű vizsgálattal. A technika fejlettségének köszönhetően mára az esetek 30-40 százalékában sikeres terhességet eredményez a beültetés.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!