Egyre több az ötven év feletti orvos

2017. június 20.

Országszerte gondot okoz az orvosok elöregedése, főként Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyékben, valamint Budapesten magas az ötven feletti orvosok aránya. A fiatal gyógyítók itthon tartása mellett a nyugdíjas-foglalkoztatás is alapvető betegérdek.

Az orvosok elöregedése, a középgeneráció hiánya akár már a közeli jövőben betegellátási problémákhoz vezethet - állapítja meg az egészségügy látleletének is tekinthető kormányzati dokumentum, ami "A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelése" címmel a közelmúltban látott napvilágot. Ez a 2013 és 2015 közötti időszakot elemezve egyebek mellett megállapítja: az orvosok körében a legnagyobb csoportot az 50-64 évesek alkotják (35,8 százalék).

Az általános problémát okozó elöregedés jelensége az alapellátásban a legjelentősebb. A fiatal, 5-6 éve pályán lévő orvosok aránya növekszik ugyan, de a középgenerációban komoly létszámhiány mutatkozik, ami az idősebb orvosok nyugdíjba vonulásával hozzáférési problémák kialakulásához is vezethet - mutatnak rá.

A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az orvosok összesített létszáma az uniós átlagnak megfelelő, földrajzi eloszlásuk nem egyenletes, koncentrációjuk különösen az orvosegyetemi városok - Budapest, Szeged, Debrecen és Pécs - vonzáskörzetében magas. 

Ugyanakkor Nógrád megyében a legmagasabb a 65 év feletti orvosok aránya, ami már a közeljövőben munkaerőgondokat vetíthet előre. Nógrád munkaerőhelyzetét ronthatja, hogy a 65 év feletti klinikai dolgozók aránya a megyében 20 százalék. Tolna, Nógrád és Veszprém megyékben az 50 év feletti fogorvosok túlsúlya a jellemző. Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Tolna megyében általánosan magas a korosabb doktorok aránya, sőt Budapesten is az 50 év feletti gyógyítók vannak túlsúlyban (arányuk 52,6 százalék), ami rosszabb arány az országos átlagnál (47 százalék).

Ugyancsak a fővárosban aggasztóbb az egészségügyi szakdolgozók korfája, hiába dolgozik itt a legtöbb nővér és asszisztens, az 50 év felettiek aránya Heves megye után itt a legmagasabb, és még inkább igaz ez a 60 év fölöttiekre: jelenleg Budapesten majdnem 2000 ápoló már nagyon közel áll a nyugdíjhoz vagy konkrétan nyugdíjas korú.

Forrás

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!