18. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem, Pécs 2017. július 23 – augusztus 20.

2017. július 20.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem program az idei évben válik nagykorúvá, lesz 18 éves. Az elmúlt 18 évben a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik, a 9 diákkal induló Nyári Egyetemen idén 28 országból összesen 102 résztvevő tanul magyarul.

Érkeznek jelentkezők többek között Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Finnországból, Görögországból, az Egyesült Államokból, Egyiptomból, Thaiföldről, Japánból, Dél-Koreából, Romániából, Oroszországból, Szlovákiából, Svájcból, Olaszországból, Lengyelországból.

„Tanóráinkat öt nyelvi szinten, heti 40 tantermi és tantermen kívüli órában, kis – 5-10 fős – csoportokban szervezzük. A program jellegzetessége, hogy minden pillanatát felhasználjuk a nyelvtanulásra, a megérkezéstől, nyitófogadástól a záróprogramig.” – mondta el a nyári egyetem főszervezője, Dr. Pelcz Katalin. „Egy csoport három nyelvtanárral tanul, így biztosítjuk a változatos tanulói környezetet, és módszertani eszközöket, ezen kívül a diákok részt vehetnek különböző klubokban, mint például sportklub, gasztroklub, filmklub vagy ritmusklub. Tapasztalt, szakképzett oktatóink évek óta dolgoznak együtt, többen közülük az órákon használt tananyag fejlesztésében is részt vettek.” – tette hozzá a főszervező.

Tananyagként a Pécsi Tudományegyetemen megjelenő, Szita Szilvia és Pelcz Katalin által írt MagyarOK tankönyvcsaládot használják a nyári egyetemen, melynek különlegessége, az ún. modellalapú oktatási módszer, mely különösen nagy hangsúlyt fektet az élőnyelvi tudás közvetítésére, a természetes nyelvhasználatra és olyan magyar kulturális ismereteket közvetít, amely a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is lehetővé teszi. A tantermi órákkal összehangolva, a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és környékének látnivalóit.

A nyári egyetemmel egyidőben, annak harmadik hete alatt zajlik a tanároknak szóló, 4. MagyarOK módszertani továbbképzés, melyre határon innen és túlról egyaránt érkeznek részvevők. A továbbképzésen napi 6-8 órás workshopokon a készségfejlesztés témáját dolgozzák fel a résztvevők.

A program hivatalos megnyitóját 2017. július 24. 9:00 órakor a PTE Dohány u. 1-3. épülete előtt, a fák árnyékában rendezik.

További információ: Dr. Pelcz Katalin, a magyar program vezetője; pelcz.kata@pte.hu; 30/989-9139

http://www.isc.pte.hu/menu/26/22

www.magyar-ok.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!