Orvostalálkozó és lelkigyakorlat Száron

2017. szeptember 12.

17. alkalommal szerveztek a Fejér megyei Száron orvostalálkozót és lelkigyakorlatot Romhányi György szári születésű orvos emlékére a patológusprofesszor tanítványai, és a szellemi-lelki feltöltődésre vágyó orvosok.

Romhányi György, a Pécsi Tudományegyetem professzora nagy hatással volt tanítványaira. A mélyen hívő szakember 1991-ben hunyt el, emlékét nemcsak egy pécsi köztéri szobor és diákjainak elbeszélései, hanem a róla elnevezett orvostalálkozó is őrzi, amelyet szülőfalujában, Száron tartanak minden évben.

A 120-150 orvos részvételével zajló konferencián minden alkalommal elhangzik egy-egy katolikus teológiai előadás, ami az emberről, az életről, a gyógyítás krisztológiai hátteréről szól. Ezt más, többek között művészeti témájú beszámolók követik.

Kellermayer Miklós emeritus professzor, a találkozó fő szervezője maga is Romhányi professzor tanítványa volt. Idei előadásában Konrad Adenauer gondolatára utalva azt mondta: "Európa vagy eucharisztikus lesz, vagy nem lesz."

Udvardy György pécsi megyéspüspök Egészség, ember, megváltás címmel tartott előadást, Szelényi Zoltán emeritus professzor Bach zenéjéről beszélt, Matolcsy András professzor patológiai, Kerpel-Fronius Sándor professzor és Pintér András emeritus professzor pedig etikai vonatkozású kérdéseket vizsgált. Csókay András professzor Idegsebészet és hétköznapi misztika címmel tartott beszámolót.

A szári önkormányzat és a szervezők tervei szerint az eddigi előadások szövegeit 2020-ra négy kötetbe szerkesztik, és megjelentetik.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!