Arts-in-Med - Fellegi Ádám zongoraművész

2017. szeptember 18.

Az Arts-in-Med őszi programsorozatának első szereplője Fellegi Ádám, Liszt-díjas zongoraművész, aki az "Élet és halál kérdése Mozart és Beethoven egy-egy szonátájában" címet adta előadói estjének, melynek során Mozart c-moll fantáziáját és szonátáját, valamint Beethoven Asz-dúr szonátáját játssza. Minden nagy klasszikus alkotás alapvető kérdésekkel foglalkozik, a Mozart és a Beethoven mű is az emberi hozzáállást vizsgálja az élethez és a halálhoz, zenei, szimbolikus eszközökkel.

Fellegi Ádám több mint ötven éve muzsikál. Zongoraművész-tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte kitüntetéssel, majd Paul Badura-Skoda, Jörg Demus és Alfred Brendel tanítványa volt.

1966-ban első díjat kapott a Bécsi Intenationaler Meisterkurs versenyén, 1962-től a Magyar Állami Operaházban korrepetitor, 1970-től 1990-ig az Országos Filharmónia állandó zongoraszólistája.

1973 és 1976 között számos hanglemezt készített a Hungaroton Kiadónál, főként Bartók, Schönberg és Sztravinszkij, valamint kortárs magyar zeneszerzők műveiből.

1989 és 1996 között önálló, 50 perces televíziós műsorokat készített és vezetett a Magyar Televízióban. 1992-ben elkészítette Kodály Zoltán összes zongoraművét CD formában, 1993-ban pedig 4 CD-s kiadványt Nyikoláj Medtner szonátáiból.

1976-ban előadókörúton volt az Egyesült Államokban, majd két év múlva egyetlen európaiként részt vett a kortárs amerikai zene versenyén. A következő évben a kanadai Brock University "Artist in Residence" tagja, majd meghívott vendégszólista a torontói York University-n.

1994 óta lakáskoncerteket tart budapesti lakásában, várandós anyukák és kisbabák számára is.

A filharmóniai szólista státuszok megszűnése óta nincs állandó munkája, nem kapott Budapesten felkérést azóta sem, de vidéken és külföldön rendszeresen felkérik koncertekre.

Koncertjein szöveggel kíséri a zeneszámokat, ismerteti a zenei mű hátterét, alkotóját, elmeséli a hozzá kapcsolódó érdekességeket, teljesebbé téve ezáltal is a művek élvezetét.

Liszt-díjas zongoraművész, az egyik Liszt versenyen megnyerte a legjobb modern zenei előadó díját, kapott Pro Urbe Budapest elismerést, valamint Arthur Rubinstein-díjat is.

Fellegi Ádám zongoraestje szeptember 26-án, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.

Kapcsolódó esemény

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!