Többmilliárdos fejlesztés a Gyermekgyógyászati Klinikán

2017. szeptember 20.

Több milliárd forintot fordít a kormány a gyermeksürgősségi ellátás fejlesztésére, amiből Pécs sem marad ki: új központ épül, lesznek felújítások, és új eszközöket is beszereznek.

Tizennégymilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi és baleseti gyermekellátást az országban - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásából végrehajtandó fejlesztések során rövidülnek a betegutak, de lesz épületfejlesztés, műszerbeszerzés is. A fejlesztések révén egyedülálló módon két új szakma is létrejön: a gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológia.

A programba öt vidéki - a győri, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi - gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik. Azt szeretnék, ha 2020-ra létrejönnének az ellátóhelyek, illetve azok országos rendszere, amelyhez a teljes képzési rendszer megújítása is hozzátartozik.

Dr. Decsi Tamás professzor, a PTE Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója elmondta, hogy Pécsett a teljes program mintegy tizedéből, azaz 1,4 milliárd forintból valósulnak meg a fejlesztések: létrejön egy 700-800 négyzetméteres új központ, 1000-1100 négyzetméternyi klinikarészt pedig teljesen felújítanak. A cél az, hogy a balesetet szenvedett, vagy a sürgősségire szoruló gyerekek ellátása a mainál sokkal jobb körülmények között valósulhasson meg, és az EU élvonalába kerüljön a hazai gyermektraumatológia.

Az infrastrukturális fejlesztések, felújítások mellett komoly eszköz- és műszerbeszerzés is kezdődik, valamint szakmai továbbképzéseket is tartanak majd.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!