Életmód-változtatás az első szívroham után

2017. október 9.

Hiába a fejlett infrastruktúra, ha a szívinfarktuson átesett betegek keveset tesznek azért, hogy növeljék túlélési esélyeiket. Az infarktust követő 365 nap meghatározó az egészségük szempontjából, ezért a közeljövőben minden érintett egy ún. "túlélőcsomagot" kap segítségül.

A legkorszerűbb katéteres ellátásnak köszönhetően ma feleannyian halnak meg szívinfarktusban, mint tíz évvel ezelőtt. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően már húsz katéteres labor működik az országban a legmodernebb infrastruktúrával, és ezekben az elzáródott ér megnyitása azonnal megtörténik. Az infarktus utáni időszakban bekövetkezett halálozások száma azonban még mindig magasabb, mint a nyugat- vagy észak-európai országokban.

Sok beteg fellélegzik, miután túlélte első szívrohamát, és csak legyint, ha életmód-változtatásról beszélnek neki. Hogy ez változzon, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és a Sanofi "túlélőcsomagot" állított össze a szívinfarktuson átesett betegeknek, ami videofilmből, gondozási naplóból és információs anyagból áll. Ezeket a közeljövőben minden páciens megkapja.

-Évente 20-25 ezren halnak meg hazánkban hirtelen keringésleállás miatt, aminek a leggyakrabban a szívinfarktus az oka. A túlélés szempontjából nagy jelentőségű az infarktust követő esztendő, az erre az időszakra jellemző halálozások oka leginkább az életvitelben keresendő - hangsúlyozza dr. Tóth Kálmán, az MKT elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja I. számú Belgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A korai halálozások számát az is emeli, hogy a betegek túl sokat várnak a segítségkéréssel.

-Ez nálunk átlagosan több mint három óra, míg Ausztriában a hezitációs idő 70 perc. Ennyi idő alatt hal el a szívizom - mondja dr. Becker Dávid egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikájának igazgatóhelyettese, az MKT főtitkára.

A hirtelen keringésmegállás túlélésére csak akkor van esély, ha valaki elkezdi a beteg újraélesztését. Ezért nagyon fontos, hogy a laikus újraélesztést minél többen megismerjék, és merjék is alkalmazni, ugyanis rajtuk múlhat a beteg élete. Ez nem igényel speciális képzettséget, gyakorlatot, csupán egy kis elszántságot.

A keringés nélküli betegnél mellkaskompressziót, vagyis nyomást kell alkalmazni, percenként százszor, és közben segítséget kell hívni.

A kardiológiai centrumokban oktatókat is képeznek, akik a szívinfarktusos betegeket a gondozásban való felelősségteljes részvételre biztatják.

Ehhez tartozik az előírt gyógyszerek rendszeres szedése, a dohányzás elhagyása, a legalább heti ötször harmincperces mozgás, az egészséges testsúly megőrzése, a viziteken való rendszeres részvétel.

A kampányhoz csatlakozott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója is.

-Láttam, tapasztaltam, mennyire keveset tudnak az emberek erről a betegségről, mennyi veszélyes tévhit él a fejekben. Sokan azt mondják: hétvége van, nem megyek orvoshoz, úgysem csinálnak velem semmit. Ez nem igaz, mert a kardiológiai centrumok a nap 24 órájában készenlétben állnak - hangsúlyozza a szóvivő.

A kampány anyaga a www.mkardio.hu/tulelesiismeretek linken érhető el és tölthető le.

Forrás

szabadfold.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!