A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat nyitóeseménye Pécsett

2017. november 6.

Pécsett tartották pénteken a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat nyitóeseményét, a Magyar Tudományos Akadémia ezzel is az idén 650 éves jubileumát tartó Pécsi Tudományegyetem előtt tisztelgett.

A Magyar Tudomány Ünnepe egy hónapig tartó rendezvénysorozatának keretében számos tudományos előadást tartanak majd országszerte (az előadásokat a tudomanyunnep.hu oldalon lehet megtekinteni).

Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára köszöntőjében így fogalmazott: emeli az esemény rangját, hogy a 650 éves Pécsi Tudományegyetem ad otthont a nyitórendezvénynek. A főtitkár hangsúlyozta, hogy az MTA mindig is szoros szövetségesnek, partnernek tekintette az egyetemeket, amelyek közül kiemelkedik a Pécsi Tudományegyetem.

Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy a jubileumi évben ez a jeles rendezvénysorozat itt veszi kezdetét. Hozzátette, hogy a tervek szerint december 8-án, a záróünnepségen díszdoktorrá avatják Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere felidézte, hogy két éve új stratégiai partnerség született a város és az egyetem között, a Modern Városok Program keretében pedig olyan beruházások születnek, amelyek Pécsnek és a PTE-nek is hasznosak.

A tudomány ünnepének nyitóelőadását Kovács L. Gábor tartotta a mesterséges megtermékenyítés etikai problémáiról és az ezekre adható orvosi válaszokról.

Az eseményen átadták a Magyar Tudományos Akadémia és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságának díjait is. A PAB Ezüst Plakettjét Vörös József, a közgazdaságtan, a PAB Tudományszervezési díját Gerner Zsuzsanna, a nyelvtudomány, és Kovács Katalin, a tér- és településtudomány ágazatában kapta. A 40 évnél fiatalabb kutatóknak járó díjat Bugyi Beáta, Fazekas Ferenc, Szabó-Fodor Judit és Vörös Zoltán vehette át, a PAB Határon Túli Tudományért Díját Horváth László, míg a PAB Zsolnay Tudományos Díját Visegrády Antal kapta.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!