Együttműködés az orvosi műszergyártás területén

2017. november 23.

Együttműködési megállapodást kötött az orvostechnikai műszerek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Innomed Medical Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem. A kontraktus értelmében a partnerek a jövőben a cég által gyártott otthoni és közterületi defibrillátorok, valamint a lineáris CT fejlesztésében dolgoznak együtt. A kapcsolat további hozadéka lehet, hogy a társaság hosszú távú tervei között szerepel egy pécsi gyártóbázis kialakításának lehetősége is.

A megállapodást Dévai Endre, az Innomed Medical Zrt. elnöke, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Jenei Zoltán, az egyetem kancellárja látta el kézjegyével.

Bódis József, a PTE rektora az együttműködés kapcsán elmondta: "Az egyetem jelenléte és potenciálja a projektben azért is hangsúlyos, mert képes megadni azt az orvosszakmai támogatást a lineáris CT fejlesztéséhez, majd a szükséges nagyszámú klinikai mérésre alapozottan annak klinikai értékeléséhez, ami alapot adhat a kipróbált fejlesztés orvostechnikai eszközzé való minősítéséhez.

A PTE Műszaki és Informatikai Kara már évekkel ezelőtt stratégiai célként tűzte ki, hogy olyan partnereket találjon, akikkel mind a duális képzések tekintetében, mind pedig a fejlesztések területén együtt tud működni. Ma már több mint ötven céget tudhat a kar a partnerei között, és örömmel, egyben büszkeséggel tölt el minket, hogy az Innomed Medical vezetése is hisz a pécsi egyetem műszaki karában, annak oktatóiban és hallgatóiban."

Az Innomed Medical Zrt immáron több mint negyedszázada a nevében is szereplő medikai kutatásfejlesztést, valamint az eredményei piacra vitelét végzi. Ez a cég alkotta meg a világviszonylatban is újdonságnak számító lineáris CT-berendezést, ami idén elnyerte a nemzetgazdasági minisztérium innovációs díját.

"A munkában mintegy hatvan főállású és megbízásos mérnök, fizikus, orvos, közgazdász vesz részt" - mondta Dévai Endre, az Innomed elnöke. Hangsúlyozta, hogy szükség van a ténylegesen új és előremutató alapkutatásokhoz egyetemi akadémiai kutatóhelyek bevonására is. A pécsi egyetemmel való együttműködésük mellett szólt a PTE széles területet lefedő kompetenciája.

Az eseményen elhangzott, hogy az együttműködés részeként szeretnék megalkotni a 3D képalkotást alkalmazó lináris CT-berendezést, ami világújdonságnak számítana. Egyik előnye, hogy sokkal kisebb a sugárterhelés, mint egy hagyományos CT-berendezésnél. Az Innomed a pécsi egyetem Radiológiai Klinikájának neves szakembereire is számít ezzel kapcsolatban.

Kiemelt együttműködési terület lesz a defibrillátor-fejlesztés is. Ebben a témakörben az egyetem Kardiológiai Klinikája közreműködésével egy otthoni használatra tervezett, bárki által használható berendezés megalkotása a cél. A feladat nem kevesebb, mint olyan nagy biztonságú berendezés létrehozása, amely kizárja a téves működést. Mindezt olyan árfekvésben, hogy megvásárlását bárki megengedhesse magának, és akár az autók segélyfelszerelését is képezhesse, vagy az otthonokban a szénmonoxid riasztó mellett felszerelési tárgy lehessen.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!