Arts-in-Med – Dr. Papp Anette

2017. november 24.

Az Arts-in-Med őszi programsorozatának záró rendezvényén Dr. Papp Anette, a Károli Gáspár Református Egyetem docense ad elő „ Amíg keresztyénség van a földön, addig a zsoltárnak szólnia kell” címmel.

A protestantizmus kálvini ágának legfontosabb istentiszteleti énekgyűjteménye a genfi zsoltároskönyv. Ez a gyűjtemény nemcsak a francia nyelvterület gyakorlatát határozta meg, hanem az anyanyelvi fordításoknak köszönhetően Európa-szerte elterjedt. A honi egyházak közül - eltérően az európai gyakorlattól - nemcsak a reformátusok, hanem az evangélikus, unitárius, sőt a katolikus felekezet is használta az anyagot (a hazai asszimilációt a népzenei felvételek is tanúsítják). Az istentiszteleti használat mellett a gyűjtemény jelentőségét az egyes darabokhoz, illetve néhány esetben az egész gyűjteményhez készített hangszeres és vokális feldolgozások is jelentősen növelik. Az előadásban dr. Papp Anette elmeséli a gyűjtemény kialakulásának történetét, használatát és az egyes tételekhez kapcsolódóan néhány többszólamú feldolgozást is hallhat a közönség.

Dr. Papp Anette első diplomáját a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerezte ének-zene és karvezetés szakon, majd elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenei, középiskolai ének-zenetanár, és karvezető szakát. 2003-ban a Szabad művészetek doktorává avatták a LFZE egyházzenei tanszékén. Doktori kutatásának témája a magyar graduálirodalom eredete.

Szakavatott mestere az óprotestáns liturgiának és liturgikus gondolkodásmódnak. 2004-ben megalapította a Budafoki Református Egyházközség Kántorátusát, amellyel azóta is ápolják az óprotestáns örökséget, a vesperákat (esti imaóra), kiegészítve genfi zsoltárokkal és népénekekkel. 2008 óta a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának docense. A teológusok élvezhetik szakmai felkészültségét, himnológiai ismereteit, a minőségi tudás iránti elkötelezett hozzáállását.

 

Elismerései:

Bolyai János kutatási ösztöndíj - Magyar Tudományos Akadémia: 2005–2008

Kodály Zoltán zenei ösztöndíj - Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma: 2004, 2005

                                   

Tudományos tagsága:

Magyar Egyházzenei Társaság               

MRE Doktorok Kollégiuma

THÉMA (Teológiai Élet Ma)

 

Dr. Papp Anette előadása december 5-én, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.

Kapcsolódó esemény

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!