Krónikus baj lett a gyógyszerhiány

2017. december 14.

Mind több gyógyszer hiányzik a magyar piacról hosszabb-rövidebb ideig. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistáján csak az idén 190 készítmény többszáz kiszerelése szerepelt. Köztük olykor olyan "életmentő" vakcina is, mint az agyhártyagyulladás-elleni, illetve a tetanusz-oltás. A Bexsero hiányát - ami az agyhártyagyulladás baktériumának B-törzse ellen nyújt védelmet - január óta csak néhány hétre sikerült megszüntetni. A hatóságok Ausztriából és Portugáliából származó vakcinával próbálták meg tavasszal megoldani az ellátást.

A gyógyszerhiány nem magyar sajátosság, az Egyesült Államoktól Lengyelországig mindenütt van ellátási zavar, olykor éppen amiatt lesznek hiánycikkek, mert a politikai döntéshozók meggondolatlanul nyúlnak bele a gyógyszerpiac megregulázásába. A gyártók oda viszik a készleteiket, ahol többet kaphatnak értük. Ha az árletörés tartósnak bizonyul, előfordul az is, hogy leállnak a termék gyártásával, a "túl olcsó" készítményt "pihentetik".

"A patikabezárásos ügyekben láttuk, hogy a másutt jobban eladható szereknek az utóbbi években felpörgött a fekete exportja is" - mondja Ilku Lívia, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője. A szakember szerint ez a jelenség már régóta ismert a pszichiátriai szereknél, ám ennek az üzletnek a sikere más készítményeket is magával húzott. Ez a jelenség - a hazai készletek illegális külföldre juttatása - oda is vezethet, hogy a magyar betegek időről-időre nem jutnak nyugtatókhoz, fájdalomcsillapítókhoz, keringési betegségekre ható szerekhez.

A Pharmaonline korábbi írása szerint: az üzlet nagykereskedők között is zajlik. Ez történhet például egy olyan "láncban" is, amikor egy hazai nagykereskedőtől az árut megveszi egy másik hazai nagykereskedő, s az adja tovább egy külföldi nagykereskedőnek. Magyarországról egyébként - a nálunk alkalmazott nyomott árak miatt - elsősorban a fejlett uniós országokba irányul a kereskedelem, de például Litvániába is eljut egy-egy szállítmány. Korábban a hazai patikákból is vásároltak külföldi nagykereskedők, illetve egészségügyi szolgáltatók úgynevezett megrendelőlappal készítményeket, de a Kúria tavaly ősszel pontot tett ezeknek a szürke zónában zajló ügyleteknek a végére, amikor kimondta: külföldi megrendelőlapra nem adható ki gyógyszer. A hatósági ellenőrzések nyomán kiszabott több tízmilliós bírságok és patikabezárások valamelyest visszavetették ezt az üzletet, de le nem állították.

A sajtó időről-időre beszámol olyan esetekről, amikor onkológiai kezeléseket szakítottak félbe, mert egy olcsó és gyakran alkalmazott daganatellenes terápia hatóanyaga elfogyott. A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének tavalyi elemzése szerint a 490 onkológiai készítményből a vizsgált időpontban 49 volt elérhetetlen. Egy-egy ilyen szer átlagosan 589 napot tölt a hatósági hiánylistán.

"A piacon mindig vannak helyettesítők, melyek hatóanyag-tartalmukban gyakorlatilag megegyeznek az eddig használtakkal, csak sokkal drágábbak, és nem a megszokott forgalmazókon keresztül, hanem kizárólag egyedileg szerezhetőek be" - mondta a Népszavának Botz Lajos professzor, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének igazgatója. Így a beszerzés akár tízszer annyiba is kerülhet. Hozzátette, hogy az Európai Kórházi Gyógyszerészeti Szövetség legutóbbi felmérése szerint a kórházi-klinikai gyógyszerészek 99 százaléka tapasztalt termékhiányt az elmúlt évben - 63 százalékban heti vagy akár napi szinten -, és a gyógyszerészek 50,7 százaléka szerint ez a betegellátásra is negatív hatással van. A kórházak pedig gyakran nem is jelentik időben a hatóságoknak, ha egy-egy fontos szerből a gyártó nem szállít, mert pusztán a hiány hírére a többiek azonnal spájzolni kezdenek.

A hazai patikák hiánycikkeit szabad forgalmazásban is be lehet szerezni - mondja Botz Lajos. Akinek hiánycikk lett a medicinája, az a gyógyszer-hatóságtól és a finanszírozótól kérhet engedélyt arra, hogy gyógyszerfutárral behozathassa külföldről. Az idén mintegy tízezer ilyen engedélyt adtak ki a hatóságok. Vannak, akik nem bajlódnak ezzel, és közvetlenül a neten próbálják megvásárolni a hiányzó gyógyszereket, ám ezen az úton már nem biztos, hogy az európai, észak-amerikai gyógyszer-hatóságok által előírt minőséget kapják - figyelmeztet a professzor.

Forrás

nepszava.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!