Nyolcmilliárdért tanulnak, és legalább annyit el is költenek a külföldi hallgatók Pécsett

2018. január 3.

Száztíz nemzet fiataljai tanulnak a Pécsi Tudományegyetemen, a külhoni diákok száma már négyezer fölé emelkedett. Évente csaknem nyolcmilliárd forintot fizetnek ki tanulmányaikért, és további milliárdokat költenek el a városban.

Nemcsak az egyetem, hanem Pécs városa is rengeteget profitál a külföldi fiatalokból. A PTE-n jogviszonnyal rendelkező külhoniak száma 4185 fő, ami tavalyhoz képest is jelentős, 450 fős létszámnövekedést jelent. Ráadásul ez az emelkedés ötéves viszonylatban több mint másfél ezer - egészen pontosan 1552 - hallgató.

Több mint száz országból érkeznek hozzánk tanulni - ez arányaiban 100 és 120 között váltakozik, hiszen számos kisebb küldő állam van, ahonnan nem minden esztendőben érkeznek diákok. Jelenleg 110 nemzet fiataljai tanulnak a pécsi universitason.

Ami a legnépszerűbb karokat és szakokat illeti, fontos tudni, hogy minden fakultás részt vesz az egyetem nemzetköziesítésében, így minden kampuszon vannak nemzetközi hallgatók. A legtöbben az Orvostudományi Karra járnak, de több százan ismerkednek a tudománnyal a Bölcsészettudományi Karon (nemzetközi tanulmányok, pszichológia és anglisztika képzéseken), a Műszaki és Informatikai karon, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar képzésein is. Száz fölötti nemzetközi hallgatói létszámmal büszkélkedhet a Természettudományi-, a Közgazdaságtudományi- és az Egészségtudományi Kar is.

A hallgatók döntő többsége - mintegy hetven százaléka - önköltséges tanulmányokat folytat a pécsi egyetemen, ennek összköltsége évente közel nyolcmilliárd forint. Vannak, akik rövidebb, vannak, akik hosszabb időt töltenek el valamelyik szakon, a rövid ciklusú, féléves képzésektől a teljes idejű, 10-12 féléves programokig. Sőt, a doktori képzéseken is tanulnak külhoniak, ezért a tanulmányokkal eltöltött idő átlaga nehezen állapítható meg.

Az tehát nyilvánvaló, hogy a külföldi hallgatók folyamatosan emelkedő létszáma, az általuk Pécsett, és az egyetemen elköltött milliárdok jótékony hatással vannak a város gazdaságára, amiből az ingatlanfejlesztés mellett a kereskedelmi és vendéglátóipari szektor, továbbá a kulturális és idegenforgalmi ágazatok is profitálnak.

Forrás

pecsiujsag.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!