Pécsről indulhat az első nagy "lombikbébibumm"

2018. január 31.

A 70 helyett immár 90 százalékos támogatás jár a lombikbébi programban alkalmazott gyógyszerekre, idén pedig a kormányzati támogatásnak köszönhetően Pécsett kétmilliárdos fejlesztést hajtanak végre a program érdekében. A cél a várólista megszüntetése és a beavatkozások növelése.

Magyarországon tíz helyen végezhetnek meddőségi kezelést, ezek közé tartozik az állami finanszírozású PTE IVF centruma, azaz a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központja is. Az intézmény falai között körülbelül négyszázötven lombikbébi-eljárást végeznek évente, és ez a szám fokozatosan emelkedik.

Ma is húsz százalékkal túllépik az egészségbiztosítás által megszabott keretet, de akár dupla ennyi pácienst is el tudnának látni, amihez persze kapacitásbővítés is szükséges, főleg eszközök és hely tekintetében. A bővítés tehát létfontosságú, ugyanis a baranyai párok közel húsz százaléka küzd valamilyen meddőségi problémával.

A tavaly júliusban hatályba lépett szabályozás értelmében kétszeresére emelkedett a kezelések támogatására fordítható keret, ez azt jelenti, hogy a PTE IVF centrumában egy-két éven belül akár kilencszáz lombikbébi is születhet, a mostani négyszázötven helyett.

Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár a napokban elmondta, hogy Magyarországon 2015-ben 6984, 2017-ben pedig már 7180 reprodukciós beavatkozást végeztek, a cél az európai uniós átlagnak megfelelő mintegy 12 ezer beavatkozás elérése. Ennek érdekében Pécsett is nő a kapacitás.

A kormány az eddigi összegekhez képest sokkal többet, országosan 8 milliárd forintot biztosít a reprodukciós központok kialakítására, fejlesztésére. Ebből a forrásból a pécsinek is jut bőven. Mint ahogy Bódis Józseftől, a PTE rektorától megtudtuk, a PTE IVF centruma fizikailag is bővül, de módszertani fejlesztéseket is véghez visznek majd.

Egyrészt idén csaknem 1,7 milliárd forintot tudnak infrastrukturális beruházásokra fordítani a pécsi reprodukciós központban, majd további 320 millió forintból bővítik az eszközparkot. A tervezés előreláthatóan a tavasz folyamán lezajlik, nyáron pedig már meg is kezdődhetnek a bővítési munkálatok. Létrejön a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Központ is Pécsett, ami a teljes reprodukcióval kapcsolatos módszertani fejlesztéseket fogja össze. Az elmúlt években ugyanis a pécsi centrum jelentős tudományos fejlesztéseket vitt véghez, amiket - immár a központ segítségével - a gyakorlatba is át tudnak ültetni.

Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár a napokban elmondta azt is, hogy végső céljuk az, két éven belül senkinek se kelljen várnia, akinek ilyen módon van lehetősége a gyermekáldásra. A PTE rektora szerint a pécsi centrumban már most sincs várólista, ha egy pár a PTE IVF centrumához fordul ilyen problémával, azonnal megtörténik a kivizsgálás és a következő ciklusban be is kerülnek a programba.

A kormányzati cél az, hogy ne legyen anyagi akadálya a lombikprogram igénybevételének. Ehhez az egyik legfontosabb lépés a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatásának növelése, ezek a készítmények ugyanis összességében akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek annak ellenére, hogy az állam 1,5 milliárd forinttal támogatta az érintettek gyógyszereit. Tavaly július óta az eddigi 70 helyett 90 százalékos támogatás jár a készítményekre.

A rektor szerint minden érintettnek komoly segítség ez a kormányzati lépés, hiszen átlagosan egy ciklusban a gyógyszerköltség akár 200 ezer forint is lehet, aminek a 90 százalékát finanszírozza az állam, és ez hatalmas segítség a pároknak.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!