Különböző nemzetek, vallások étrendi szokásainak táplálkozás-egészségtani vonatkozása

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2020-2021

Lehrbeauftragte/r

  • Dr. Varjas Tímea

    egyetemi adjunktus,
    Orvosi Népegészségtani Intézet

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 12

Praktika: 0

Seminare: 0

Insgesamt: 12

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OOF-KTE-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Voraussetzungen:

keine

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 3 – max. 30

Erreichbar als Campus-Kurs für 8 fő számára. Campus-karok: ETK GYTK TTK

Thematik

A különböző nemzetek és tájegységek táplálkozási szokásai egymástól akár teljesen eltérőek lehetnek, különös tekintettel a felhasznált nyersanyagokra és az alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokra. Szükséges megismernünk a legjelentősebb világvallások ideológiai hátterét, a különböző vallásokhoz kötődő táplálkozási és böjti szokásokat, felhasznált nyersanyagokat, alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokat ahhoz, hogy a különböző táplálkozással összefüggő betegségek morbiditási és mortalitási mutató számait epidemiológia és táplálkozás élettani szempontból elemezni tudjuk.
A kurzus bemutatja a különféle táplálkozási faktorok fent említett mutató számokra gyakorolt hatását valamint extrakurrikuláris képet nyújt a világ vallásainak és nemzeteinek táplálkozási szokásairól.

Vorlesungen

  • 1. A francia konyha, főbb jellemzői, táplálkozásegészségtani vonatkozások, epidemiológiai adatok - Dr. Varjas Tímea
  • 2. Mediterrán életfilozófia és gasztronómia áttekintése, táplálkozásegészségtani vonatkozások - Dr. Varjas Tímea
  • 3. Angolszász területek: az oroszok étkezésére jellemző szokások bemutatása - Dr. Varjas Tímea
  • 4. Benelux államok jellegzetességei, ételkészítési eljárások, táplálkozásegészségtani vonatkozások - Dr. Varjas Tímea
  • 5. Skandináv országok jellegzetes étkezési szokásai, táplálkozásegészségtani jellemzők - Dr. Varjas Tímea
  • 6. Biblia és a táplálkozás, a katolikus vallás, böjti szokások Raposa László Bence - Dr. Varjas Tímea
  • 7. Távol keleti konyha áttekintése, epidemiológiai vonatkozásai Raposa László Bence - Dr. Varjas Tímea
  • 8. Amerikai táplálkozási szokások hatása az elhízásra és az ezzel összefüggő betegségek kialakulására - Dr. Varjas Tímea
  • 9. A zsidó vallásos élet, zsidó ételek. Raposa László Bence - Dr. Varjas Tímea
  • 10. Az iszlám hit és az iszlám vallás alapjai, Ramadan, az arab konyha jellegzetességei - Dr. Varjas Tímea
  • 11. Összefoglalás - Dr. Varjas Tímea
  • 12. Teszt - Dr. Varjas Tímea

Praktika

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

A felkészüléshez szükséges tananyag a Neptun-ra az elhangzást követően felkerül

Skript

Empfohlene Literatur

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett

Semesteranforderungen

Jegykialakítás módja: írásbeli beszámoló a kurzus anyagából

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

Egyéni elbírálás alapján

Prüfungsfragen

Neptun

Prüfer

Praktika, Seminarleiter/innen