Daten
Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2020-2021
Lehrbeauftragte/r
-
Dr. Varjas Tímea
egyetemi adjunktus,
Orvosi Népegészségtani Intézet -
Semesterwochenstunden
Vorlesungen: 12
Praktika: 0
Seminare: 0
Insgesamt: 12
Fachangaben
- Kode des Kurses: OOF-KTE-T
- 1 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Tavaszi
keine
Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:
min. 3 – max. 30
Erreichbar als Campus-Kurs für 8 fő számára. Campus-karok: ETK GYTK TTK
Thematik
A különböző nemzetek és tájegységek táplálkozási szokásai egymástól akár teljesen eltérőek lehetnek, különös tekintettel a felhasznált nyersanyagokra és az alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokra. Szükséges megismernünk a legjelentősebb világvallások ideológiai hátterét, a különböző vallásokhoz kötődő táplálkozási és böjti szokásokat, felhasznált nyersanyagokat, alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokat ahhoz, hogy a különböző táplálkozással összefüggő betegségek morbiditási és mortalitási mutató számait epidemiológia és táplálkozás élettani szempontból elemezni tudjuk.
A kurzus bemutatja a különféle táplálkozási faktorok fent említett mutató számokra gyakorolt hatását valamint extrakurrikuláris képet nyújt a világ vallásainak és nemzeteinek táplálkozási szokásairól.
Vorlesungen
- 1. A francia konyha, főbb jellemzői, táplálkozásegészségtani vonatkozások, epidemiológiai adatok - Dr. Varjas Tímea
- 2. Mediterrán életfilozófia és gasztronómia áttekintése, táplálkozásegészségtani vonatkozások - Dr. Varjas Tímea
- 3. Angolszász területek: az oroszok étkezésére jellemző szokások bemutatása - Dr. Varjas Tímea
- 4. Benelux államok jellegzetességei, ételkészítési eljárások, táplálkozásegészségtani vonatkozások - Dr. Varjas Tímea
- 5. Skandináv országok jellegzetes étkezési szokásai, táplálkozásegészségtani jellemzők - Dr. Varjas Tímea
- 6. Biblia és a táplálkozás, a katolikus vallás, böjti szokások Raposa László Bence - Dr. Varjas Tímea
- 7. Távol keleti konyha áttekintése, epidemiológiai vonatkozásai Raposa László Bence - Dr. Varjas Tímea
- 8. Amerikai táplálkozási szokások hatása az elhízásra és az ezzel összefüggő betegségek kialakulására - Dr. Varjas Tímea
- 9. A zsidó vallásos élet, zsidó ételek. Raposa László Bence - Dr. Varjas Tímea
- 10. Az iszlám hit és az iszlám vallás alapjai, Ramadan, az arab konyha jellegzetességei - Dr. Varjas Tímea
- 11. Összefoglalás - Dr. Varjas Tímea
- 12. Teszt - Dr. Varjas Tímea
Praktika
Seminare
Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes
Obligatorische Literatur
Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff
A felkészüléshez szükséges tananyag a Neptun-ra az elhangzást követően felkerül
Skript
Empfohlene Literatur
Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters
Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett
Semesteranforderungen
Jegykialakítás módja: írásbeli beszámoló a kurzus anyagából
Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten
Egyéni elbírálás alapján
Prüfungsfragen
Neptun