Daten
Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2020-2021
Lehrbeauftragte/r
-
Dr. Kiss István Zoltán
egyetemi tanár,
Orvosi Népegészségtani Intézet -
Semesterwochenstunden
Vorlesungen: 12
Praktika: 0
Seminare: 0
Insgesamt: 12
Fachangaben
- Kode des Kurses: OFF-BET-T
- 1 kredit
- Fogorvos
- Fakultatív modul
- Minden félévben
keine
Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:
min. 1 – max. 30
Thematik
A II. Világháború után kedvezőtlen ivási szokások alakultak ki (a tömény italok és a sör irányába), s eme tendencia csak az utóbbi években kezd visszaállni. Francia, olasz és brit epidemiológusok az utóbbi két évtizedben szakcikkek százainak publikálásával bizonyították a mérsékelt és kulturált borfogyasztás egészségvédő és preventív hatását stroke és szív-, illetve érrendszeri betegségek esetében. Újabban derült ki, hogy számos rosszindulatú daganat (pl. emlőtumor) esetében is preventív hatása van.
A rendszeres, mértékletes vörösbor-fogyasztás preventív hatására néhány évtizeddel ezelőtt figyeltek fel, és napjainkban előnyös hatásait már tényként kezelhetjük. A kurzus a történelmi, közegészségügyi, fiziológiai, toxikológiai aspektusokon túl az epidemiológiai és dietetikai szempontokon keresztül próbálja a kulturált vörösbor-fogyasztás hatását bemutatni.
Vorlesungen
- 1. A borban lévő egészségvédő anyagok. - Dr. Kiss István Zoltán
- 2. Vörösbor hatása az öregedésre. - Dr. Kiss István Zoltán
- 3. Epidemiológiai adatok a borfogyasztás és az egészség tükrében - Bérczi Bálint Dániel
- 4. Francia-paradoxon fogalma. Vörösbor hatása az atherosclerosisra. - Bérczi Bálint Dániel
- 5. Az alkohol egészségkárosító hatásai. Toxikológia és az érintett neurotranszmitter rendszerek. - Bérczi Bálint Dániel
- 6. Akut intoxikáció fázisai és a függőség kialakulása. Alkohol okozta krónikus megbetegedések, megvonási tünetek. - Bérczi Bálint Dániel
- 7. A vörösbor betegségmegelőző hatásai. - Bérczi Bálint Dániel
- 8. A vörösborban található kemopreventív anyagok tulajdonságai: transz-rezveratrol, katekin, epikatekin, kvercetin. - Bérczi Bálint Dániel
- 9. Vörösbor egészének hatása az egészségre. - Bérczi Bálint Dániel
- 10. Vörösborból izolált kemopreventív anyagok hatása az egészségre. - Bérczi Bálint Dániel
- 11. A vörösborban található transz-rezveratrol hatása az egészségre. - Bérczi Bálint Dániel
- 12. Borkészítés és borkultúra története. - Bérczi Bálint Dániel
Praktika
Seminare
Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes
Obligatorische Literatur
Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff
A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.
Skript
Empfohlene Literatur
Günter Theis: Borban az egészség, Mérték Kiadó 2004
Ember-Kiss-Agócs: A táplálkozás és a rák
Kertai Pál: Megelőző orvostan c. tankönyv ide vonatkozó fejezetei
Ember István (szerk.): Népegészségügyi Orvostan, 2013 - ide vonatkozó fejezetei
Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters
Az előadások látogatása kötelező, amelyet katalógussal ellenőrzünk.
A gyakorlatokról legfeljebb 15 %, azaz 2x45 perc hiányzás megengedett, ami felett az index aláírását megtagadjuk.
Semesteranforderungen
A félévi jegy megszerzésének a feltétele az utolsó előadáson megírt teszt (egyszerű választás).
Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten
Pótlási lehetőség nincs.
Prüfungsfragen
Neptun