A titokzatos E-számok egészségügyi hatásai: tévhitek és a valóság

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2020-2021

Lehrbeauftragte/r

  • Dr. Varjas Tímea

    egyetemi adjunktus,
    Orvosi Népegészségtani Intézet

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 24

Praktika: 0

Seminare: 0

Insgesamt: 24

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OOF-ETV-T
  • 2 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Voraussetzungen:

keine

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 3 – max. 30

Erreichbar als Campus-Kurs für 10 fő számára. Campus-karok: ETK GYTK TTK

Thematik

Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.
A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.

Vorlesungen

  • 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Dr. Varjas Tímea
  • 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Dr. Varjas Tímea
  • 3. Magyarországi és EU szabályozás (esetleg FDA) - Dr. Varjas Tímea
  • 4. Az E-szám rendszer - Dr. Varjas Tímea
  • 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Dr. Varjas Tímea
  • 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Dr. Varjas Tímea
  • 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199 - Dr. Varjas Tímea
  • 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Dr. Varjas Tímea
  • 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Dr. Varjas Tímea
  • 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Dr. Varjas Tímea
  • 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Dr. Varjas Tímea
  • 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Dr. Varjas Tímea
  • 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Dr. Varjas Tímea
  • 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Dr. Varjas Tímea
  • 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Dr. Varjas Tímea
  • 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Dr. Varjas Tímea
  • 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Dr. Varjas Tímea
  • 18. A guar-gumi körüli pánik története - Dr. Varjas Tímea
  • 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Dr. Varjas Tímea
  • 20. Kínai étterem szindróma - Dr. Varjas Tímea
  • 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
  • 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
  • 23. Összefoglalás - Dr. Varjas Tímea
  • 24. Teszt - Dr. Varjas Tímea

Praktika

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

Neptunra feltöltött diasor

Skript

Empfohlene Literatur

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett

Semesteranforderungen

A kurzus online teszttel zárul (Neptun)

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

Egyéni elbírálás alapján

Prüfungsfragen

Az aktuális diasorban, Neptunon

Prüfer

Praktika, Seminarleiter/innen