Daten
Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2020-2021
Lehrbeauftragte/r
-
Dr. Varjas Tímea
egyetemi adjunktus,
Orvosi Népegészségtani Intézet -
Semesterwochenstunden
Vorlesungen: 24
Praktika: 0
Seminare: 0
Insgesamt: 24
Fachangaben
- Kode des Kurses: OOF-ETV-T
- 2 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Őszi
keine
Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:
min. 3 – max. 30
Erreichbar als Campus-Kurs für 10 fő számára. Campus-karok: ETK GYTK TTK
Thematik
Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.
A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.
Vorlesungen
- 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Dr. Varjas Tímea
- 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Dr. Varjas Tímea
- 3. Magyarországi és EU szabályozás (esetleg FDA) - Dr. Varjas Tímea
- 4. Az E-szám rendszer - Dr. Varjas Tímea
- 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Dr. Varjas Tímea
- 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Dr. Varjas Tímea
- 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199 - Dr. Varjas Tímea
- 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Dr. Varjas Tímea
- 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Dr. Varjas Tímea
- 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Dr. Varjas Tímea
- 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Dr. Varjas Tímea
- 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Dr. Varjas Tímea
- 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Dr. Varjas Tímea
- 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Dr. Varjas Tímea
- 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Dr. Varjas Tímea
- 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Dr. Varjas Tímea
- 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Dr. Varjas Tímea
- 18. A guar-gumi körüli pánik története - Dr. Varjas Tímea
- 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Dr. Varjas Tímea
- 20. Kínai étterem szindróma - Dr. Varjas Tímea
- 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
- 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
- 23. Összefoglalás - Dr. Varjas Tímea
- 24. Teszt - Dr. Varjas Tímea
Praktika
Seminare
Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes
Obligatorische Literatur
Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff
Neptunra feltöltött diasor
Skript
Empfohlene Literatur
Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters
Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett
Semesteranforderungen
A kurzus online teszttel zárul (Neptun)
Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten
Egyéni elbírálás alapján
Prüfungsfragen
Az aktuális diasorban, Neptunon