Közegészségtan 4. (Népegészségügyi orvostan)

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2020-2021

Lehrbeauftragte/r

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 20

Praktika: 8

Seminare: 0

Insgesamt: 28

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OOP-NOT-T
  • 2 kredit
  • Általános orvos
  • Pre-klinikai modul
  • Tavaszi
Voraussetzungen:

OOA-KET-T teljesített , OOP-MO2-T egyidejű felvétel , OOP-PA1-T teljesített

Vizsgakurzus:

ja

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 1

Thematik

A tárgy célja a preventív szemlélet kialakítása, az orvosok számára fontos, hogy a betegségek megelőzésének lehetőségeivel tisztában legyenek, ezeket a gyakorlatban is alkalmazni tudják.
Közegészségtan 6. tantárgy befejezésekor a hallgatók szóbeli közegészségtan szigorlatot tesznek, ami az összes közegészségtani tantárgy (közegészségtan 1 - 6) anyagát felöleli.

Vorlesungen

  • 1. A táplálkozás szerepe a krónikus nem fertőző betegségek (elsősorban a szív és érrendszeri betegségek) megelőzésében. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 2. Táplálkozás és a rák. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 3. Táplálkozás és élelmezés-egészségtan. - Wolher Veronika
  • 4. Az egészséges táplálkozás alapjai. - Wolher Veronika
  • 5. Speciális táplálkozási szokások - előnyök és kockázatok. - Wolher Veronika
  • 6. Genetikailag módosított szervezetek. - Dr. Gyöngyi Zoltán
  • 7. Növényi eredetú bioaktív komponensek a táplálkozásban. Kemoprevenció. Étrendkiegészítők és funkcionális élelmiszerek. - Dr. Varjas Tímea
  • 8. Élelmiszerszennyezők, élelmiszer adalékanyagok. Élelmiszerbiztonság. - Dr. Varjas Tímea
  • 9. Humángenetika a közegészségtanban. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 10. Környezeti és genetikai tényezők kölcsönhatása a betegségek kialakításában. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 11. Genomika és epigenetika a közegészségtanban. Nutrigenomika. - Dr. Rákosy-Vokó Zsuzsa
  • 12. Molekuláris karcinogenezis, biomarkerek, prevenció. - Dr. Rákosy-Vokó Zsuzsa
  • 13. A járványfolyamat mozgató erői. A fertőzések alapjai/terjedési módok, fertőző betegségek lefolyása. Magyarország járványügyi helyzete. - Dr. Németh Katalin
  • 14. Légúti fertőző betegségek. - Dr. Németh Katalin
  • 15. Enterálisan terjedő fertőző betegségek I. - Dr. Németh Katalin
  • 16. Enterálisan terjedő fertőző betegségek II. Vírushepatitiszek. - Dr. Németh Katalin
  • 17. Haematogén és lymphogén úton terjedő betegségek epidemiológiája és prevenciója. - Dr. Németh Katalin
  • 18. Kórházhigiéne. Nozokomiális fertőzések. Sterilezés, fertőtlenítés. - Dr. Németh Katalin
  • 19. Szexuális úton terjedő fertőző betegségek epidemiológiája és prevenciója. - Dr. Németh Katalin
  • 20. A prionbetegségek epidemiológiája és prevenciója. Újonnan felmerülő és új fertőző betegségek. - Dr. Varga Csaba

Praktika

  • 1. Táplálkozási szűrővizsgálatok.
  • 2. Energiaegyensúly megtartása és/vagy visszaállítása: mozgás és táplálkozás. Az obesitas epidemiológiája.
  • 3. Élelmiszerbiztonsági laborgyakorlatok I.
  • 4. Élelmiszerbiztonsági laborgyakorlatok II.
  • 5. Kültakarón keresztül terjedő fertőző betegségek epidemiológiája és prevenciója.
  • 6. Állatról emberre terjedő betegségek epidemiológiája és prevenciója.
  • 7. A járványok megelőzésének lehetőségei. Védőoltások. I.
  • 8. A járványok megelőzésének lehetőségei. Védőoltások. II.

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Ember István, Kiss István, Cseh Károly (szerk.): Népegészségügyi orvostan, Dialóg Campus Kiadó, 2013.

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.

Skript

Empfohlene Literatur

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

A gyakorlatok látogatása kötelező, amelyet katalógussal ellenőrzünk.
A gyakorlatokról legfeljebb 2x45 perc hiányzás megengedett, ami felett az index aláírását megtagadjuk.

Semesteranforderungen

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

Csoportvezetővel előre egyeztetve, az adott héten másik csoportnál való pótlás lehetséges.

Prüfungsfragen

Közegészségtan 4. (Népegészségügyi Orvostan)

1. A táplálkozás szerepe a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
2. A táplálkozás szerepe a daganatos megbetegedések megelőzésében.
3. Az egészséges táplálkozás alapjai.
4. Malnutríciók, táplálkozási hiánybetegségek epidemiológiája.
5. Táplálkozási ajánlások.
6. A magyar néptáplálkozás jellemzői. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014.)
7. Speciális táplálkozási szokások: vegetariánizmus.
8. Speciális táplálkozási szokások: mediterrán étrend, DASH- (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta.
9. Speciális táplálkozási szokások: divatdiéták.
10. A tápláltsági állapot vizsgálata, táplálkozási szűrővizsgálatok.
11. Obesitas epidemiológiája.
12. A helyes táplálkozással foglalkozó nemzeti és nemzetközi programok.
13. Étrendkiegészítők és funkcionális élelmiszerek.
14. Élelmiszer-adalékanyagok.
15. Élelmiszerbiztonság, élelmiszerbiztonsági vizsgálatok.
16. Kemoprevenció.
17. Genetikailag módosított szervezetek.
18. Környezeti és genetikai tényezők szerepe a betegségek kialakulásában.
19. Genomika és epigenetika a közegészségtanban. Nutrigenomika.
20. A karcinogenezis molekuláris alapjai.
21. A járványfolyamatok elsődleges és másodlagos mozgatóerői (virulencia, fertőző forrás, terjedési mód, fogékony szervezet).
22. Nozokomiális fertőzések, sterilezés, fertőtlenítés.
23. Magyarország járványügyi helyzete.
24. A fertőző betegségek megelőzése: védőoltások, kemoprofilaxis.
25. Életkorhoz kötötten kötelező védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiája, prevenciója.
26. A légutakon keresztül terjedő bakteriális fertőzések epidemiológiája és prevenciója.
27. A légutakon keresztül terjedő vírusfertőzések epidemiológiája és prevenciója.
28. Az enterális fertőzések jellemzői, típusai, előfordulásuk, megelőzésük.
29. Az enterális bakteriális fertőzések epidemiológiája és prevenciója.
30. Az enterális vírusfertőzések epidemiológiája és prevenciója.
31. Az enterális féreg- és protozoon fertőzések epidemiológiája és prevenciója.
32. Vírushepatitiszek epidemiológiája és prevenciója.
33. A haematogén és lymphogén úton terjedő betegségek epidemiológiája és prevenciója.
34. A kültakarón keresztül terjedő fertőző betegségek epidemiológiája és prevenciója.
35. Az állatról emberre terjedő féreg- és bakteriális fertőzések epidemiológiája és prevenciója.
36. Az állatról emberre terjedő protozoon- és vírusfertőzések epidemiológiája és prevenciója.
37. A szexuális úton terjedő fertőző betegségek (kivéve AIDS) epidemiológiája és prevenciója.
38. Az AIDS epidemiológiája és prevenciója.
39. A prionbetegségek epidemiológiája és prevenciója.
40. Újonnan felmerülő és új fertőző betegségek. Bioterrorizmus.

Prüfer

  • Dr. Balogh Erika
  • Dr. Berényi Károly
  • Dr. Gerencsér Gellért
  • Dr. Gyöngyi Zoltán
  • Dr. Horváth-Sarródi Andrea
  • Dr. Kiss István Zoltán
  • Dr. Kiss Zsuzsanna
  • Dr. Németh Katalin
  • Dr. Rákosy-Vokó Zsuzsa
  • Dr. Szendi Katalin
  • Dr. Varga Csaba
  • Dr. Varjas Tímea

Praktika, Seminarleiter/innen

  • Dr. Balogh Erika
  • Dr. Gerencsér Gellért
  • Dr. Németh Katalin
  • Dr. Rákosy-Vokó Zsuzsa
  • Dr. Szendi Katalin
  • Dr. Varjas Tímea
  • Vágásiné Dr. Nagy-Borsy Emese
  • Wolher Veronika