Közegészségtan 1.

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2022-2023

Lehrbeauftragte/r

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 28

Praktika: 0

Seminare: 0

Insgesamt: 28

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OGO-KE1-T
  • 2 kredit
  • Gyógyszerész
  • gyógyszertudományi és gyógyszerészeti modul
  • Őszi
Voraussetzungen:

OGO-H2E-T teljesített , OGO-I2E-T teljesített

Vizsgakurzus:

ja

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 1

Thematik

Az orvostudományon belül a preventív medicina oldalát a Közegészségtan képviseli.
A tárgy a legnagyobb népegészségügyi kihívásokat jelentő betegségek primer, szekunder és tercier prevenciójával foglalkozik.
Célja az egészségtől a betegségek kialakulásáig tartó folyamat vizsgálata, valamint az egyéni és a populációs szintű megelőzés lehetőségeinek bemutatása.

Vorlesungen

  • 1. Magyarország népegészségügyi helyzete. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 2. Az egészség és a betegség fogalma, egészségdeterminánsok. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 3. A közegészségtan története, feladatai, részei. - Dr. Varjas Tímea
  • 4. A betegségmegelőzés alapjai, a prevenció szintjei. - Dr. Varjas Tímea
  • 5. Demográfiai alapfogalmak. - Dr. Varjas Tímea
  • 6. Magyarország demográfiai helyzete. - Dr. Varjas Tímea
  • 7. Az epidemiológia alapjai. - Dr. Kiss Zsuzsanna
  • 8. Epidemiológiai mutatók. - Dr. Kiss Zsuzsanna
  • 9. Epidemiológia vizsgálatok I. - Dr. Kiss Zsuzsanna
  • 10. Epidemiológiai vizsgálatok II. - Dr. Kiss Zsuzsanna
  • 11. Táplálkozás egészségtan 1. Alapfogalmak, táplálkozással összefüggő megbetegedések. - Wolher Veronika
  • 12. Táplálkozás egészségtan 1. Egészséges táplálkozás, táplálkozási ajánlások. - Wolher Veronika
  • 13. Táplálkozás egészségtan 2. Táplálkozási szokások, divatdiéták, magyar néptáplálkozás. I. - Wolher Veronika
  • 14. Táplálkozás egészségtan 2. Táplálkozási szokások, divatdiéták, magyar néptáplálkozás. II. - Wolher Veronika
  • 15. Táplálkozás egészségtan 3. A táplálkozás szerepe a fontosabb krónikus, nem fertőző betegségek kialakulásában. I. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 16. Táplálkozás egészségtan 3. A táplálkozás szerepe a fontosabb krónikus, nem fertőző betegségek kialakulásában. II. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 17. Szűrővizsgálatok I. - Dr. Varjas Tímea
  • 18. Szűrővizsgálatok II. - Dr. Varjas Tímea
  • 19. Bevezetés a nem fertőző betegségek epidemiológiájába. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 20. Szív és érrendszeri megbetegedések epidemiológiája. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 21. Daganatos megbetegedések epidemiológiája. I. - Dr. Kiss Zsuzsanna
  • 22. Daganatos megbetegedések epidemiológiája. II. - Dr. Kiss Zsuzsanna
  • 23. Obesitas, diabetes, osteoporosis. I. - Dr. Balogh Erika
  • 24. Obesitas, diabetes, osteoporosis. II. - Dr. Balogh Erika
  • 25. Légúti és gastrointestinalis betegségek epidemiológiája. I. - Dr. Lohner Szimonetta Ivett
  • 26. Légúti és gastrointestinalis betegségek epidemiológiája. II. - Dr. Lohner Szimonetta Ivett
  • 27. A pszichés betegségek és az öngyilkosság epidemiológiája. I. - Dr. Varjas Tímea
  • 28. A pszichés betegségek és az öngyilkosság epidemiológiája. II. - Dr. Varjas Tímea

Praktika

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Ember I., Kiss I., Cseh K. (szerk.): Népegészségügyi orvostan, PTE-ÁOK Pécs, 2013.

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.

Skript

Empfohlene Literatur

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

-

Semesteranforderungen

-

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

Nincs.

Prüfungsfragen

Tételsor Közegészségtan 1.
1. Magyarország népegészségügyi helyzete.
2. Az egészség és a betegség fogalma, egészségdeterminánsok.
3. A közegészségtan története, feladatai, részei.
4. A betegségmegelőzés alapjai, a prevenció szintjei.
5. Demográfiai alapfogalmak. Magyarország demográfiai helyzete.
6. Az epidemiológia alapjai.
7. Epidemiológiai mutatók.
8. Epidemiológiai vizsgálatok.
9. Táplálkozási szokások, magyar néptáplálkozás.
10. Táplálkozással összefüggő megbetegedések.
11. Egészséges táplálkozás, táplálkozási ajánlások.
12. A táplálkozás szerepe a fontosabb krónikus, nem fertőző betegségek kialakulásában.
13. Szűrővizsgálatok.
14. Szív és érrendszeri megbetegedések epidemiológiája.
15. Daganatos megbetegedések epidemiológiája.
16. Az obesitas epidemiológiája.
17. A diabetes epidemiológiája.
18. Az osteoporosis epidemiológiája.
19. Légúti betegségek epidemiológiája.
20. Gastrointestinalis betegségek epidemiológiája.
21. A pszichés betegségek, és az öngyilkosság epidemiológiája.

Prüfer

  • Dr. Balogh Erika
  • Dr. Gerencsér Gellért
  • Dr. Gyöngyi Zoltán
  • Dr. Kiss István Zoltán
  • Dr. Kiss Zsuzsanna
  • Dr. Rákosy-Vokó Zsuzsa
  • Dr. Szendi Katalin
  • Dr. Varga Csaba
  • Dr. Varjas Tímea

Praktika, Seminarleiter/innen