Daten
Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2019-2020
Lehrbeauftragte/r
-
Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Mónika)
egyetemi docens,
Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet -
Semesterwochenstunden
Vorlesungen: 20
Praktika: 0
Seminare: 0
Insgesamt: 20
Fachangaben
- Kode des Kurses: OOF-EMV-T
- 2 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Őszi
OOA-OBA-T teljesített , OOA-EL2-T teljesített
Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:
min. 1 – max. 35
Thematik
A tematika az élelmiszer mikrobiológia egészségügyi vonatkozásait az ételfertőzéstől, ételmérgezésig, a szervezet számára hasznos probiotikumokig tárgyalja. Bemutatja a probiotikumok előnyeit és hátrányait egyes betegségekben. Foglalkozik a kontaminált import élelmiszerek veszélyeivel. Ismerteti a legújabb kimutatási módszereket.
A tantárgy feladata a képzés céljainak megvalósításában: hogy a hallgatók megismerhessék
- az élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok előnyös és káros tulajdonságaikat a szervezetre,
- a probiotikumok fogalmát és szerepét a terápiában, probiotikus készítményeket
- az mikroorganizmusokkal és toxikus termékeikkel kontaminált import élelmiszerek veszélyeit az egészségre,
- élelmiszerrel okozott fertőzések epidemiológiáját és megelőzésének jelentőségét,
- az élelmiszerekben előforduló antibiotikumokat és hatásaikat,
- kimutatási módszereket.
Vorlesungen
- 1. Élelmiszer mikrobiológia története - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 2. Élelmiszerbiztonság jelentőség - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 3. Mikroorganizmusok növekedését befolyásoló tényezők és alkalmazásuk az élelmiszereknél - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 4. Környezeti faktorok és élelmiszer belső faktorainak jelentősége a mikroorganizmusok szaporodásában - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 5. Probiotikumok az élelmiszerben, probiotikus készítmények, terápiás alkalmazásuk - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 6. Probiotikumok és prebiotikumok az élelmiszerben - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 7. Mikroorganizmusok az élelmiszergyártásban. Starter kulturák. Fermentált termékek - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 8. Bakteriális ételmérgezések és különleges esetek I - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 9. Bakteriális ételfertőzések és esetek I - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 10. Bakteriális ételfertőzések és esetek II - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 11. Mikotoxinok és hatásuk - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 12. Mikotoxinok az élelmiszerben és kimutatásuk - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 13. Virusos ételfertőzések és esetek - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 14. Parazitás ételfertőzések és esetek - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 15. Élelmiszerfertőzések epidemiológiája - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 16. Jelentősebb tömeges élelmiszer fertőzések és ételmérgezések - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 17. Antibiotikumok és antimikrobás hatású anyagok az állati eredetű élelmiszerekben - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 18. Antibiotikumok és antimikrobás hatású anyagok a növényi eredetű élelmiszerekben - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 19. Régi és új módszerek az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatában (Modern és gyors módszerek az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatában) - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
- 20. Ételfertőzések és ételmérgezések kezelése prevenciója. A hallgatók teljesítményének értékelése - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
Praktika
Seminare
Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes
Obligatorische Literatur
Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff
Szemináriumok anyaga a Neptunon.
Skript
Empfohlene Literatur
Jay JM: Modern Food Microbiology, közlemények másolata
Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters
A félév elfogadásának kritériumai: állandó aktív részvétel. Hiányzások száma, igazolása: maximum 2 hiányzás
Semesteranforderungen
Egy vizsga
Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten
A távolmaradás pótlása: pótlás egyéni konzultációval
Prüfungsfragen
Teszt kérdések
Prüfer
Praktika, Seminarleiter/innen
- Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)