Különböző nemzetek, vallások étrendi szokásainak táplálkozás-egészségtani vonatkozása

Data

Official data in SubjectManager for the following academic year: 2020-2021

Course director

  • Dr. Varjas Tímea

    egyetemi adjunktus,
    Orvosi Népegészségtani Intézet

Number of hours/semester

lectures: 12 hours

practices: 0 hours

seminars: 0 hours

total of: 12 hours

Subject data

  • Code of subject: OOF-KTE-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Prerequisites:

-

Course headcount limitations

min. 3 – max. 30

Available as Campus course for 8 fő számára. Campus-karok: ETK GYTK TTK

Topic

A különböző nemzetek és tájegységek táplálkozási szokásai egymástól akár teljesen eltérőek lehetnek, különös tekintettel a felhasznált nyersanyagokra és az alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokra. Szükséges megismernünk a legjelentősebb világvallások ideológiai hátterét, a különböző vallásokhoz kötődő táplálkozási és böjti szokásokat, felhasznált nyersanyagokat, alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokat ahhoz, hogy a különböző táplálkozással összefüggő betegségek morbiditási és mortalitási mutató számait epidemiológia és táplálkozás élettani szempontból elemezni tudjuk.
A kurzus bemutatja a különféle táplálkozási faktorok fent említett mutató számokra gyakorolt hatását valamint extrakurrikuláris képet nyújt a világ vallásainak és nemzeteinek táplálkozási szokásairól.

Lectures

  • 1. A francia konyha, főbb jellemzői, táplálkozásegészségtani vonatkozások, epidemiológiai adatok - Dr. Varjas Tímea
  • 2. Mediterrán életfilozófia és gasztronómia áttekintése, táplálkozásegészségtani vonatkozások - Dr. Varjas Tímea
  • 3. Angolszász területek: az oroszok étkezésére jellemző szokások bemutatása - Dr. Varjas Tímea
  • 4. Benelux államok jellegzetességei, ételkészítési eljárások, táplálkozásegészségtani vonatkozások - Dr. Varjas Tímea
  • 5. Skandináv országok jellegzetes étkezési szokásai, táplálkozásegészségtani jellemzők - Dr. Varjas Tímea
  • 6. Biblia és a táplálkozás, a katolikus vallás, böjti szokások Raposa László Bence - Dr. Varjas Tímea
  • 7. Távol keleti konyha áttekintése, epidemiológiai vonatkozásai Raposa László Bence - Dr. Varjas Tímea
  • 8. Amerikai táplálkozási szokások hatása az elhízásra és az ezzel összefüggő betegségek kialakulására - Dr. Varjas Tímea
  • 9. A zsidó vallásos élet, zsidó ételek. Raposa László Bence - Dr. Varjas Tímea
  • 10. Az iszlám hit és az iszlám vallás alapjai, Ramadan, az arab konyha jellegzetességei - Dr. Varjas Tímea
  • 11. Összefoglalás - Dr. Varjas Tímea
  • 12. Teszt - Dr. Varjas Tímea

Practices

Seminars

Reading material

Obligatory literature

Literature developed by the Department

A felkészüléshez szükséges tananyag a Neptun-ra az elhangzást követően felkerül

Notes

Recommended literature

Conditions for acceptance of the semester

Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett

Mid-term exams

Jegykialakítás módja: írásbeli beszámoló a kurzus anyagából

Making up for missed classes

Egyéni elbírálás alapján

Exam topics/questions

Neptun

Examiners

Instructor / tutor of practices and seminars