Adatok
A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2020-2021
Tantárgyfelelős
-
Dr. Kiss István Zoltán
egyetemi tanár,
Orvosi Népegészségtani Intézet
Óraszámok/félév
előadás: 12 óra
gyakorlat: 0 óra
szeminárium: 0 óra
összesen: 12 óra
Tárgyadatok
- Kód: OOF-BET-T
- 1 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Minden félévben
Nincs
Kurzus létszámkorlát
min. 1 fő – max. 30 fő
Tematika
A II. Világháború után kedvezőtlen ivási szokások alakultak ki (a tömény italok és a sör irányába), s eme tendencia csak az utóbbi években kezd visszaállni. Francia, olasz és brit epidemiológusok az utóbbi két évtizedben szakcikkek százainak publikálásával bizonyították a mérsékelt és kulturált borfogyasztás egészségvédő és preventív hatását stroke és szív-, illetve érrendszeri betegségek esetében. Újabban derült ki, hogy számos rosszindulatú daganat (pl. emlőtumor) esetében is preventív hatása van.
A rendszeres, mértékletes vörösbor-fogyasztás preventív hatására néhány évtizeddel ezelőtt figyeltek fel, és napjainkban előnyös hatásait már tényként kezelhetjük. A kurzus a történelmi, közegészségügyi, fiziológiai, toxikológiai aspektusokon túl az epidemiológiai és dietetikai szempontokon keresztül próbálja a kulturált vörösbor-fogyasztás hatását bemutatni.
Előadások
- 1. A borban lévő egészségvédő anyagok. - Dr. Kiss István Zoltán
- 2. Vörösbor hatása az öregedésre. - Dr. Kiss István Zoltán
- 3. Epidemiológiai adatok a borfogyasztás és az egészség tükrében - Bérczi Bálint Dániel
- 4. Francia-paradoxon fogalma. Vörösbor hatása az atherosclerosisra. - Bérczi Bálint Dániel
- 5. Az alkohol egészségkárosító hatásai. Toxikológia és az érintett neurotranszmitter rendszerek. - Bérczi Bálint Dániel
- 6. Akut intoxikáció fázisai és a függőség kialakulása. Alkohol okozta krónikus megbetegedések, megvonási tünetek. - Bérczi Bálint Dániel
- 7. A vörösbor betegségmegelőző hatásai. - Bérczi Bálint Dániel
- 8. A vörösborban található kemopreventív anyagok tulajdonságai: transz-rezveratrol, katekin, epikatekin, kvercetin. - Bérczi Bálint Dániel
- 9. Vörösbor egészének hatása az egészségre. - Bérczi Bálint Dániel
- 10. Vörösborból izolált kemopreventív anyagok hatása az egészségre. - Bérczi Bálint Dániel
- 11. A vörösborban található transz-rezveratrol hatása az egészségre. - Bérczi Bálint Dániel
- 12. Borkészítés és borkultúra története. - Bérczi Bálint Dániel
Gyakorlatok
Szemináriumok
A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok
Kötelező irodalom
Saját oktatási anyag
A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.
Jegyzet
Ajánlott irodalom
Günter Theis: Borban az egészség, Mérték Kiadó 2004
Ember-Kiss-Agócs: A táplálkozás és a rák
Kertai Pál: Megelőző orvostan c. tankönyv ide vonatkozó fejezetei
Ember István (szerk.): Népegészségügyi Orvostan, 2013 - ide vonatkozó fejezetei
A félév elfogadásának feltételei
Az előadások látogatása kötelező, amelyet katalógussal ellenőrzünk.
A gyakorlatokról legfeljebb 15 %, azaz 2x45 perc hiányzás megengedett, ami felett az index aláírását megtagadjuk.
Félévközi ellenőrzések
A félévi jegy megszerzésének a feltétele az utolsó előadáson megírt teszt (egyszerű választás).
Távolmaradás pótlásának lehetőségei
Pótlási lehetőség nincs.
Vizsgakérdések
Neptun