A titokzatos E-számok egészségügyi hatásai: tévhitek és a valóság

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2020-2021

Tantárgyfelelős

  • Dr. Varjas Tímea

    egyetemi adjunktus,
    Orvosi Népegészségtani Intézet

Óraszámok/félév

előadás: 24 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 24 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOF-ETV-T
  • 2 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 3 fő – max. 30 fő

Campus kurzusként elérhető 10 fő számára. Campus-karok: ETK GYTK TTK

Tematika

Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.
A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.

Előadások

  • 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Dr. Varjas Tímea
  • 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Dr. Varjas Tímea
  • 3. Magyarországi és EU szabályozás (esetleg FDA) - Dr. Varjas Tímea
  • 4. Az E-szám rendszer - Dr. Varjas Tímea
  • 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Dr. Varjas Tímea
  • 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Dr. Varjas Tímea
  • 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199 - Dr. Varjas Tímea
  • 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Dr. Varjas Tímea
  • 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Dr. Varjas Tímea
  • 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Dr. Varjas Tímea
  • 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Dr. Varjas Tímea
  • 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Dr. Varjas Tímea
  • 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Dr. Varjas Tímea
  • 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Dr. Varjas Tímea
  • 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Dr. Varjas Tímea
  • 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Dr. Varjas Tímea
  • 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Dr. Varjas Tímea
  • 18. A guar-gumi körüli pánik története - Dr. Varjas Tímea
  • 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Dr. Varjas Tímea
  • 20. Kínai étterem szindróma - Dr. Varjas Tímea
  • 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
  • 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
  • 23. Összefoglalás - Dr. Varjas Tímea
  • 24. Teszt - Dr. Varjas Tímea

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Neptunra feltöltött diasor

Jegyzet

Ajánlott irodalom

A félév elfogadásának feltételei

Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett

Félévközi ellenőrzések

A kurzus online teszttel zárul (Neptun)

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Egyéni elbírálás alapján

Vizsgakérdések

Az aktuális diasorban, Neptunon

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói