Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

« Oktatás

A titokzatos E-számok egészségügyi hatásai: tévhitek és a valóság

Tantárgy menü

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2020-2021

Tantárgyfelelős

Dr. Varjas Tímea (vtimi_68@yahoo.com), egyetemi adjunktus

Orvosi Népegészségtani Intézet

Tárgyadatok

Kód: OFF-ETV-T  |  2 kredit  |  Fogorvos |  Fakultatív modul  |  Őszi

Előfeltétel: Nincs

Óraszámok / félév

24 óra előadás + 0 óra gyakorlat + 0 óra szeminárium = összesen 24 óra

Kurzus létszámkorlát

min. 3 fő – max. 30 fő

Campus kurzusként elérhető 10 fő számára. Campus-karok: ETK GYTK TTK

Tematika

Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.
A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.

Előadások

  • 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Dr. Varjas Tímea
  • 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Dr. Varjas Tímea
  • 3. Magyarországi és EU szabályozás (esetleg FDA) - Dr. Varjas Tímea
  • 4. Az E-szám rendszer - Dr. Varjas Tímea
  • 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Dr. Varjas Tímea
  • 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Dr. Varjas Tímea
  • 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199 - Dr. Varjas Tímea
  • 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Dr. Varjas Tímea
  • 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Dr. Varjas Tímea
  • 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Dr. Varjas Tímea
  • 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Dr. Varjas Tímea
  • 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Dr. Varjas Tímea
  • 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Dr. Varjas Tímea
  • 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Dr. Varjas Tímea
  • 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Dr. Varjas Tímea
  • 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Dr. Varjas Tímea
  • 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Dr. Varjas Tímea
  • 18. A guar-gumi körüli pánik története - Dr. Varjas Tímea
  • 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Dr. Varjas Tímea
  • 20. Kínai étterem szindróma - Dr. Varjas Tímea
  • 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
  • 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
  • 23. Összefoglalás - Dr. Varjas Tímea
  • 24. Teszt - Dr. Varjas Tímea

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Neptunra feltöltött diasor

Jegyzet

Ajánlott irodalom

A félév elfogadásának feltételei

Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett

Félévközi ellenőrzések

A kurzus online teszttel zárul (Neptun)

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Egyéni elbírálás alapján

Vizsgakérdések

Az aktuális diasorban, Neptunon

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói