Adatok
A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2021-2022
Tantárgyfelelős
-
Dr. Varjas Tímea
egyetemi adjunktus,
Orvosi Népegészségtani Intézet
Óraszámok/félév
előadás: 24 óra
gyakorlat: 0 óra
szeminárium: 0 óra
összesen: 24 óra
Tárgyadatok
- Kód: OFF-ETV-T
- 2 kredit
- Fogorvos
- Fakultatív modul
- Őszi
Nincs
Kurzus létszámkorlát
min. 3 fő – max. 30 fő
Campus kurzusként elérhető 10 fő számára. Campus-karok: ETK GYTK TTK
Tematika
Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.
A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.
Előadások
- 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Dr. Varjas Tímea
- 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Dr. Varjas Tímea
- 3. Magyarországi és EU szabályozás (esetleg FDA) - Dr. Varjas Tímea
- 4. Az E-szám rendszer - Dr. Varjas Tímea
- 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Dr. Varjas Tímea
- 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Dr. Varjas Tímea
- 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199 - Dr. Varjas Tímea
- 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Dr. Varjas Tímea
- 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Dr. Varjas Tímea
- 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Dr. Varjas Tímea
- 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Dr. Varjas Tímea
- 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Dr. Varjas Tímea
- 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Dr. Varjas Tímea
- 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Dr. Varjas Tímea
- 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Dr. Varjas Tímea
- 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Dr. Varjas Tímea
- 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Dr. Varjas Tímea
- 18. A guar-gumi körüli pánik története - Dr. Varjas Tímea
- 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Dr. Varjas Tímea
- 20. Kínai étterem szindróma - Dr. Varjas Tímea
- 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
- 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
- 23. Összefoglalás - Dr. Varjas Tímea
- 24. Teszt - Dr. Varjas Tímea
Gyakorlatok
Szemináriumok
A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok
Kötelező irodalom
Saját oktatási anyag
Neptunra feltöltött diasor
Jegyzet
Ajánlott irodalom
A félév elfogadásának feltételei
Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett
Félévközi ellenőrzések
A kurzus online teszttel zárul (Neptun)
Távolmaradás pótlásának lehetőségei
Egyéni elbírálás alapján
Vizsgakérdések
Az aktuális diasorban, Neptunon, Teamsen