Onkoterápiás Intézet

Bemutatkozás

 

A PTE KK Onkoterápiás Intézete Baranya vármegye, és sugárterápiás szempontból Tolna vármegye rutin onkológiai betegellátásáért felelős, és egyúttal a Dél-dunántúli régió onkológiai centruma. A több mint 100 fős kollektíva naponta kb. 180 sugárterápiás- és 80-100 ambuláns infúziós kezelést végez el, közel 300 járóbeteg konzíliuma vagy kontroll vizsgálata mellett, a fekvőbeteg részleg 55 férőhellyel működik.

A mindenhol elfogadott többszakmás onkoteam megbeszélésen túlmenően, az intézetben egy onkoterápiás onkoteam megbeszélésen minden egyes betegünknél, illetve minden egyes új kezelésnél közösen határozzuk meg a várhatóan leghatékonyabb terápiát. A hatékony és modern onkológiai gyógyszeres kezelések Intézetünkben (illetve a Klinikai Központban) is elérhetőek. Különböző indikációkban és különböző daganattípusok esetében is sokszor részesei vagyunk különböző multicentrikus klinikai vizsgálatoknak, sok betegnek így biztosítva a legkorszerűbb gyógyszeres terápiát. A sugárterápiás ellátásban egyedi, speciális kezelési módszereket, például ún. sztereotaxiás, sugársebészeti ellátást tudunk biztosítani betegeinknek a 2011-ben telepített NOVALIS TX besugárzó készülékünkön. Így országos szinten is a legkorszerűbb sugárterápiát tudjuk elvégezni, már több éves tapasztalat birtokában, például idegrendszeri-, gégészeti-, gyomor környéki-, nőgyógyászati daganatokban szenvedő vagy éppen prosztata rákos, illetve gyermek-onkológiai betegeinknél.

A TIOP 2.2.6 pályázat kapcsán az Intézet 2015-ben  megújította a sugárterápiás géppark több részét is, így mindenféle szempontból azóta igen korszerű készülékek állnak rendelkezésünkre a gyógyítás érdekében. Az EU-s pályázat kapcsán épület rekonstrukció, illetve a déli épületszárny újjáépítése is megtörtént, új laboratóriumi egységek, pl. egy keverékinfúzió összeállító, CATO laboratórium telepítésével. A másfél éves munkálatok után 2016. május 23-tól a betegek is igénybe vehetik az új épületet és a megszépült környezetet. Ezen folyamat zárásaként 2023-ban került lecserélésre a kobalt besugárzó készülékünk, a helyére szintén egy rendkívül modern, Halcyon típusú lineáris gyorsító került.

Természetesen több elméleti, korszerű diagnosztikai és klinikai egységgel történő együttműködés segíti a munkánkat, ezzel is biztosítva az egyetemi szintű onkológiai betegellátást.

Mindenféleképpen meg kell még említeni, hogy az Intézetünkben található palliatív medicina, fájdalomcsillapítási és onkológiai családszűrési szakrendelés is. Természetesen egyetemi klinikaként részt veszünk az orvostanhallgatók, a főiskolai hallgatók és a szakdolgozók képzésében, illetve más elméleti vagy klinikai intézményekkel közreműködünk az onkológiai kutatásban is.

Hírek

2024. március 8.

In memoriam - Dr. Kött Ilona

2024. január 4.

Pécsi Immuno-Onkológia Napok - 2024.02.15-02.17.

2023. november 27.

Korszerű sugárterápiás eszköz segíti a daganatos betegek gyógyítását Pécsett

2023. november 8.

Elismerések az 54. Egyetemi Orvos- és Fogorvosnapok ünnepi ülésén

2023. szeptember 7.

Kiszűrik és gondozzák az örökletes rákszindrómával élőket az Onkoterápiás Intézetben

Összes hír

Galéria

2020. február 7.

Pécsi Immuno-Onkológiai Napok

2019. február 1.

Pécsi Immuno-Onkológiai Napok

Összes galéria