Minden negyedik ember daganatos megbetegedésben hal meg Magyarországon

2021. február 5.

Idén 21. alkalommal tartották meg február 4-én a Magyar Rákellenes Világnapot. Mint kiderült, európai és világviszonylatban is az elsők között szerepel Magyarország a daganatos megbetegedések halálozási adataiban – olvasható az atv.hu-n.

„Sajnos előkelő helyet foglalunk el az összes rákellenes statisztikában” – fogalmazott az ATV Híradójának nyilatkozva Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Elmondása szerint világszerte évente 18 millióan betegszenek meg, és 10 millióan halnak meg daganatos megbetegedésben. Magyarországon 80 ezer körül van a megbetegedések éves száma, a halálozásoké pedig 32-33 ezer.

Pécsett az ellátás a járvány ellenére is zavartalan volt tavaly. Dr. Mangel László Csaba professzor, a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetének egyetemi tanára azt mondta, hogy náluk az ellátott betegek száma sem csökkent, ráadásul a gyógyító gépek karbantartása, illetve a gyógyszerek beszerzése is ugyanúgy történt, mint ahogy a korábbi években.

Az életkor előrehaladtával növekszik a daganatos megbetegedések kialakulásának az esélye, ezért fontos a kellő odafigyelés és rendszeres szűrés.

Forrás:

atv.hu