Az egység összes munkatársa

Dr. Rendeki Szilárd

Dr. Rendeki Szilárd

intézeti főorvos

Műveleti Medicina Tanszék

Telefon: 36211, *0941

tanszéki csoportvezető

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Rendeki Szilárd

Baleseteket  követő , helyszíni  sérült ellátás esetén  az anesztézia és analgézia elméletei és gyakorlati lehetőségeit vizsgáljuk.  Elemezzük a tömeges beteg áramlás  által okozott ellátási diszkrepanciákat , áthidaló , praktikus megoldásokat keresünk. 

Témavezető: Dr. Rendeki Szilárd

A modern rendészeti, harcászati doktrinák szerves részét képezi a harctéri sebesültellátásban járatos, különböző kompetenciaszintű szakemberek alkalmazása. A kutatás célja annak feltérképezése, hogy milyen előnyökkel jár, illetve milyen kockázatokat jelenthet a rendészeti munka során alkalmazott taktikai medicina.

Témavezető: Dr. Rendeki Szilárd

A XX. század közepétől a tudomány, és a technika fejlődésének köszönhetően egyre inkább szerepet kapott az atomenergia polgári, illetve katonai célú felhasználása. Bár katonai alkalmazása - egyelőre csak - kísérleti robbantások szintjén történt, polgári célú hasznosítása világszerte elterjedt. A meghirdetett témában a nukleáris katasztrófák honvéd-, és katasztrófa orvostani aspektusait vizsgáljuk, különös tekintettel az elmúlt közel negyed évszázadban történt nagyobb atomerőmű balesetek (Pripjaty - Csernobil, Fukusima Daichi, stb. ) mind a környezetre, mind a medicinára gyakorolt hatásaira.

Témavezető: Dr. Rendeki Szilárd

2001.szeptember 11-én az Al-Kaida terrorszervezet támadást hajtott végre az Amerikai Egyesült Államokban levő célpontok ellen. Válaszul az USA támadást indított Afganisztán, majd később Irak ellen. A harci cselekményekben, illetve az azt követő műveletekben számos NATO, illetve nem- NATO tagállam (ISAF) vett részt, melyek hatásai a közelmúlt, és napjaink eseményire is jelentős befolyással bírnak. A NATO sebesült ellátással kapcsolatos szintjeinek jelölése ROLE I – IV. Jelen téma ezeken a szinteken bekövetkező sebesült ellátás, modalitásbeli változásaival foglalkozik, 2001. szeptember 11-t követően.

Témavezető: Dr. Rendeki Szilárd

A különösen nagy fizikai és pszichés megterhelés élettani folyamata régóta kutatott téma . Jelen vizsgálatunkban a műveleti helyzetekre felkészülők   szervezetében lezajló változásokat új megközelítésben vizsgáljuk. 

Témavezető: Dr. Rendeki Szilárd

A tömeges sérült ellátás elveinek fejlődését tekintjük át. A hazai viszonyokat felmérve összevetjük a gyakorlatot a nemzeti és nemzetközi standarddal. Elemezzük a hazai természeti és ipari katasztrófák egészségügyi biztosítását. 

Témavezető: Dr. Rendeki Szilárd

A múlt évben megjelent katasztrófa törvény alapján a katasztrófa ellátás megszervezésének lehetőségeit vizsgáljuk meg. Sémákat alkotva   uniformizáljuk az egyes intézményi katasztrófa terveket és azok korlátait. 

Témavezető: Dr. Rendeki Szilárd

Az asszimmetrikus háború körülményei között az egészségügyi szervezés és ellátás számtalan elemét meg kellett változtatni. A műveleti medicina koncepciójában az aneszteziológia kihívásokat és azok megoldásait keressük.