Laboratóriumi Medicina Intézet

Bemutatkozás

Betegellátás, kutatás, oktatás – bemutatkozik a PTE Laboratóriumi Medicina Intézet:

Aktuális információk: 

Bárkódozott vérvételi csövek - Tájékoztató klinikusoknak, beküldőknek

Az előre bárkódozott vérvételi csövekről ezen a linken találnak további információt.

-----------------------------------

Vérvétel háziorvosi beutalóval:

Vérvétel helyszíne Rákóczi úti telephely (cím: Pécs, Rákóczi u. 2., K épület 1. emelet).

Háziorvosi beutalóval kizárólag időpontra érkezett beteget tudunk fogadni. Az időpontfoglalást online felületen Önök is el tudják végezni, email-es regisztrációt követően. Az időpontfoglalás címe: http://lmi-idopont.pte.hu/

Bővebben: https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/12878

 

Bemutatkozás

A Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézete az egyetem klinikai rutin diagnosztikai laboratóriuma, s egyben a Dél-Dunántúli régió legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója. Több, mint 250 féle vizsgálat található laboratóriumunk palettáján, ezen tesztekből éves szinten közel 2.5 millió vizsgálatot végzünk. Intézetünk ún. FJ-3 tipusú laboratórium, amely non-stop, a nap 24 órájában működik. 2005-ben több telephellyel bővültünk, így a központi részleg mellett az egyetemen belül 6 további különálló egység alkotja intézetünket. 2007-ben a HEFOP 4.4 pályázat keretében bevezetésre került a GLIMS laboratóriumi informatikai rendszer, mely a Klinikai Központ eMedSolution rendszerével integrálódva teljes körű online szolgáltatást tesz lehetővé.

Feladatok

Intézetünk a rutin diagnosztika mellett oktatási feladatokat is ellát, az orvosképzésben klinikai biokémia tantárgyat magyar, angol és német nyelven is oktat, részt vesz az orvosdiagnosztikai laboratóriumi analítikus képzésben, ezenkívül központi szerepet vállal a laboratóriumi diagnosztikus szakorvosképzésben, valamint a laboratóriumi szakasszisztensek képzésében. Egyetemünk posztgraduális képzésének keretén belül 2 doktori programmal (Molekuláris patológia, ill. Anyagcsere és endokrin megbetegedések klinikuma és pathobiokémiája témájában) biztosítunk lehetőséget PhD fokozat megszerzésére.

Kiemelt fontosságú feladatunknak tartjuk a kutatást és a tudományos tevékenységet, ezért intézetünk fennállása óta nagy hangsúlyt fektet a tudományos diákkörös és a PhD hallgatók oktatására. Jól felszerelt, folyamatosan bővülő műszerparkunk rendelkezésre áll mind a hallgatók, mind pedig partner intézmények, kooperációs kutatások számára.

Történet

A Laboratóriumi Medicina Intézet történetében az Erzsébet Tudományegyetem pozsonyi időszakából majd Pécsre költözésének idejéből szakmai előzményt nem találtunk. Pécsett az orvoskaron 1924-ben indult meg az oktatás és a betegellátás. Ezzel egyidőben alakultak meg a klinikák különálló saját laboratóriumai. A klinikai laboratóriumok közül kiemelendő a Belklinikáé, amelynek vezetője 1926 és 1940 között az a Jendrassik Lóránd volt, akinek neve elsősorban a klasszikus bilirubin meghatározásról vált ismertté. 1947-től 1960-ig a Jendrassik tanítvány Halász Mihály egyetemi magántanárt bízta meg az egyetem a belklinikai laboratórium vezetésével. A nagyobb klinikai egységek - mint a Sebészeti klinika, a Gyermekklinika, Idegklinika, Szülészeti és Nőgyógyászati klinika – ebben az időben nemcsak kutatási, hanem saját klinikai diagnosztikus laboratóriummal is rendelkezett.

A klinikáktól igazgatásilag független, önálló, rutin diagnosztikus feladatokat ellátó központi laboratóriumi egység létrejötte csak később, az 1966-os évhez kapcsolódik. Történetünk további követésében szembetűnnek azok a névváltozások, amelyek jól tükrözik azt a fejlődést, ami az évtizedek során a jelenlegi Laboratóriumi Medicina Intézethez vezetett.

Részletes történet

 

Hírek

2024. február 28.

XIII faktor mérési lehetőség a Laboratóriumi Medicina Intézetben

2023. szeptember 12.

Új, validálós gyorshívó bevezetése az LMI-ben

2023. augusztus 31.

Covid szerológia vizsgálat megszűnik az LMI-ben

Összes hír

Galéria

2020. január 17.

Prof. Kellermayer Miklós születésnapi köszöntése

2018. augusztus 30.

MLDT 59. Nagygyűlése - 2018.08.31-09.01.

Összes galéria