Sugárvédelmi ismeretek

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2020-2021

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 0 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 0 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOF-SVI-T
  • 2 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 30 fő

Campus kurzusként elérhető 2 fő számára. Campus-karok: ÁOK ÁJK BTK ETK KPVK GYTK KTK MK MIK TTK

Tematika

A kurzus célja bővített fokozatú sugárvédelmi ismereteknek megfelelő képzés biztosítása a hallgatók részére. A jelenlegi hazai jogszabályok alapján legalább bővített fokozatú sugárvédelmi képzettséggel kell rendelkezniük azoknak, akik az ionizáló sugárzást alkalmazó ipari-, orvosi, radiológiai munkaterületen sugárforrással dolgoznak, a sugárforrást önállóan kezelik, illetőleg ilyen munkakört felügyelnek. Nevezett területeken végzett munkához bővített fokozatú ismereteket nyújtó bizonyítvány szükséges, ami 5 évig érvényes, utána frissíteni kell. A kurzuson megtanuljuk azokat az ismereteket, amelyek az orvosi munkahelyeken ionizáló sugárzással végzett munkavégzéshez szükségesek. Külön foglalkozunk a páciensek sugárvédelmével, azokkal a teendőkkel, amelyekkel a páciensek sugárexpozíciója, csökkenthető, optimálható. Tudnunk kell, hogy ma a népesség a legnagyobb sugárexpozíciót, a természetes eredetű sugárforrások mellett az orvosi célú sugárexpozíciók révén szenvedi el. Felesleges, a betegre nem optimált sugárexpozíciók szükségtelenül növelik a sugárzás indukálta daganatok kockázatát. Ezt elismerve, az Európai Unió az 59/2013-as sugárbiztonságra, sugárvédelemre vonatkozó új irányelvében azt javasolja, hogy a tagállamok segítsék elő a sugárvédelmi oktatás bevezetését az orvosi-, fogorvosi egyetemi képzésben. A kurzus tesztvizsgával zárul. Azon hallgatóknak, akik kérik a bővített fokozatú sugárvédelmi ismereteket nyújtó sugárvédelmi képzésben való eredményes részvételt igazoló bizonyítvány kiadását, a jelenleg hatályos jogszabályok alapján szóbeli vizsgát is kell tenniük az Országos Atomenergia Hivatal által kijelölt vizsgaelnök jelenlétében.

Előadások

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Az előadások ábraanyaga

Jegyzet

Ajánlott irodalom

1. Dr. Pesznyák Csilla és Dr. Sáfrány Géza (szerk.): Sugárbiológia, elektronikus tankönyv. 2016. A www.osski.hu honlapról letölthető az alábbi linken: http://www.osski.hu/kiadvanyok/kiadvanyok.html
2. Fehér István és Deme Sándor (szerk.): Sugárvédelem, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 2010
3. Turai István, Köteles György (szerk.): Sugáregészségtan, Medicina, Budapest, 2014.

A félév elfogadásának feltételei

Legfeljebb 25 % hiányzás megengedett

Félévközi ellenőrzések

Félév végén tesztvizsga, félév felénél konzultáció jellegű beszámoló.

A tanfolyam célja bővített fokozatú sugárvédelmi ismeretek nyújtása. A jelenlegi jogszabályok alapján legalább bővített fokozatú sugárvédelmi képzettséggel kell rendelkezniük azoknak, akik
a) az ionizáló sugárzást alkalmazó ipari-, orvosi radiológiai munkaterületen sugárforrással dolgoznak, a sugárforrást önállóan kezelik, illetőleg ilyen munkakört felügyelnek.

Ahhoz, hogy az egyetemi kurzus megfeleljen a bővített fokozatú tanfolyam követelményeinek a kurzus tematikáját engedélyeztetni fogjuk az Országos Atomenergia Hivatallal (OAH). Az egyetemi kurzus elvégzéséhez elegendő a fenti teszt vizsga sikeres letétele. Azoknak, akik kérik a bővített fokozatú tanfolyam elvégzéséről szóló 5 évig érvényes bizonyítványt, még egy szóbeli vizsgát is kell tenniük a jogszabályok alapján az OAH által kijelölt vizsgaelnök jelenlétében.

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Nem kívánok pótlást biztosítani

Vizsgakérdések

A félév végén az anyag elsajátítását feleletválogatós teszttel ellenőrizzük. A kérdések magukba foglalják az előadásokon, gyakorlatokon és a szemináriumokon elhangzott anyagot.

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói

  • Dr. Kóbor József
  • Dr. Sáfrány Géza