Transzlációs orvoslás – dr. Hegyi Péter professzor nyilatkozata

2022. február 16.

Dr. Hegyi Péter professzor, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézetének vezetője, a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjának igazgatója a Kossuth Rádiónak nyilatkozott a transzlációs orvoslás lényegéről.

Mint mondta, az Európai Unióban 75 év alatt évente 1,7 millió lakos hal meg, ebből 1,2 millió megmenthető lenne, ami óriási szám. Kifejtette, hogy az orvostudományon belül a felfedező kutatások száma lényegesen fölötte van a meglévő eredmények hasznosításának.

A professzor szerint a transzlációs medicinának az egyik legjobb példája a XXI. században a COVID-járvány, hiszen a transzlációs medicina nem más, mint a tudományos eredmények visszafordítása a lakosság javára, hasznára, és erre jó példa a vakcinák létrejötte. A történelemben ilyen gyors vakcinagyártás nem volt soha. Úgy gondolja, az egészségügyben és az orvoslásban is paradigmaváltás szükséges. Eddig úgy gondolták, hogy az a legjobb módszertan az orvosképzésben, ha az orvos minél többet tölt a betegágy mellett, tehát minél több kontaktja van a beteggel, és ezáltal megtanulja a gyógyítást. Ez azonban mára megváltozott, hiszen korábban a jó orvosoknak a tudomány volt a hobbija, most viszont a tudomány az alapja annak, hogy valaki jó orvos legyen. Hosszú távon egy olyan rendszert érdemes kidolgozni, melynek lényege, hogy az orvos négy napot dolgozzon a betegágy mellett, egy napot pedig a tudománnyal foglalkozzon. Ehhez komoly szándék szükséges az egészségügyet működtetők és az egyetemek részéről is, amihez a Semmelweis Egyetem lerakta a névjegyét.

„A tudományalapú betegellátás sokkal költséghatékonyabb és effektívebb, mint egy hagyományos, egyéni tapasztalaton alapuló betegellátás” - összegezte a professzor.

Forrás:

Kossuth Rádió