Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Soós Szilvia

Dr. Soós Szilvia

MD pulmonológus szakvizsga, Ph.D.

Telefon: 31545

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Soós Szilvia

A szervezet energetikai egyensúlyának (táplálékfelvétel, anyagcsere, testhőmérséklet, testsúly) szabályozásában számos perifériás/centrális peptid-hormon szerepe ismert. A javarészt perifériás eredetű peptidek közül a leptin katabolikus hatását korábbi adataink is igazolták. Kevésbé ismert az inzulin szerepe, aminek a perifériás és centrális hatásai nem azonosak. Kísérleteinkben az agykamrába adott inzulin injekció/infúzió katabolikus (anorexigén és hipermetabolikus) és testsúlyra, ill. testösszetételre gyakorolt hatásait telemetriás rendszer segítségével vizsgáljuk különböző tápláltsági állapotú (kontroll, elhízlalt és kalória-restrikciós) hím Wistar patkányokban. Mivel a testösszetétel eltérései az inzulin-érzékenység változásával járnak, vizsgálatainkat az inzulin-érzékenységet fokozó farmakonok alkalmazásával tervezzük kiegészíteni. Párhuzamosan vizsgálni kívánjuk a centrálisan adott inzulin esetleges hatásait a vércukorszintre, valamint a subcutan adott inzulin egyes energetikai hatásait is.

Témavezető: Dr. Soós Szilvia

Társtémavezető: Dr. Balaskó Márta

Más faktorok mellett az energia egyensúly korfüggő szabályozási változásainak – benne a peptiderg tényezőknek – fontos szerepe lehet mind a középkorúak elhízásának, mind a késői sarcopeniának a kialakulásában. Az energia-egyensúly mérlege először jellemzően pozitív, majd késői életkorban negatívba fordul. A katabolikus centrális inzulinnak kiemelt szerepe lehet: a korral, vagy tápláltsági állapottal kialakuló rezisztencia a testsúly és testösszetétel változásához, ezáltal feltehetően más peptidekkel (pl. leptin) szembeni érzékenység változásához és a testösszetétel progresszív eltéréséhez vezethet, hozzájárulhat a késői sarcopenia kialakulásához. Különféle korcsoportú kontroll, diétásan elhízlalt és kalória-restrikciós hím Wistar patkány-csoportokban vizsgáljuk az agykamrába adott inzulin injekció/infúzió energetikai (táplálékfelvétel, anyagcsere, testhőmérséklet, testsúly) hatásait telemetriás rendszer segítségével.

Témavezető: Dr. Soós Szilvia

Társtémavezető: Dr. Takács Katalin

A társadalom elöregedésével párhuzamosan egyre komolyabb népegészségügyi problémát jelent a testsúly hosszútávú szabályozásával összefüggő két jellegzetes eltérés: a középkorúak (30-60 év) elhízása és az időskori (75 év felett) anorexia a következményes sarcopeniával. Miként a középkorúak elhízása, úgy az időskori sarcopenia is jelentős mortalitást és morbiditást növelő tényező. Míg a 60-70 éves korosztály kb. 10%-át, addig 80 év feletti lakosságnak már több mint 30%-át érinti az USA-ban. Más európai országok adatai alapján szociális otthonban élő idősek közt ez gyakoribb. Baranya megyében már vannak adataink az időskori alultápláltságról szociális otthonokban, de nincsenek adataink az időskori sarcopeniáról. Felmérésünk során a betegek anamnézisének felvétele és fizikális vizsgálata mellett a testösszetétel vizsgálatát, izomerő-mérést és funkcionális tesztek elvégzését tervezzük.

Témavezető: Dr. Soós Szilvia

Társtémavezető: Dr. Huszár Judit

Egyre több nemzetközi vizsgálat hangsúlyozza az időskori sarcopenia jelentőségét, és irodalmi adatok igazolják jelentős morbiditást, mortalitást növelő szerepét. A sarcopenia felismerése gyakran nem egyszerű, mert normál testtömeg (BMI) mellett is jelen lehet. Sőt a mortalitást jelentősen fokozó sarcopeniás obesitas esetén a zsírtömeg kóros növekedése éppen elrejtheti a jelentős sarcopeniát. Felmérésünk során a Geriátriai Osztályra felvett betegek körében az időskori sarcopenia előfordulását, az időskori sarcopenia és metabolikus szindróma együttes jelenlétét vizsgáljuk. A betegek anamnézisének, fizikális vizsgálatának és labor paramétereinek áttekintése mellett a testösszetétel vizsgálatát, izomerő mérését és funkcionális tesztek elvégzését tervezzük.

Témavezető: Dr. Soós Szilvia

Társtémavezető: Dr. Balaskó Márta

Bizonyos légzésfunkciós paraméterek jellegzetes korfüggő változást mutatnak (pl. FEV1-erőltett kilégzési másodperctérfogat, FRC- funkcionális reziduális kapacitás, RV-reziduális volumen), de a légzésfunkciós paraméterek nemcsak a kortól, hanem az izomerőtől is függnek (pl. FEV1). A PTE ÁOK Kórélettani Intézet Légzésfunkciós Laboratóriumában egyrészt az elmúlt 10 évben elvégzett nem dohányos betegek vizsgálatainak retrospektív feldolgozását tervezzük a korfüggő légzésfunkciós változások szempontjából. Másrészt az időskori testösszetétel változások, elsősorban izomtömeg és izomerővesztés hatását tervezzük vizsgálni a légzésfunkciós paraméterekre, kiemelten a légzésfunkció és testösszetétel egyidejű mérésével.