Az egység összes munkatársa

Dr. Ocskay Klementina

Dr. Ocskay Klementina

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Prof. Dr. Hegyi Péter

Társtémavezető: Dr. Ocskay Klementina

A rekurrens akut pankreatitisz (RAP) a hasnyámirigy ismétlődő gyulladása, mely idővel visszafordíthatatlan szövetkárosodáshoz és krónikus hasnyámirigy-gyulladás kialakulásához vezet.  Gyógyszeres terápiája nincs, megelőzésben a hasnyálmirigy-gyulladást kiváltó tényezők eliminálása elsődleges. Az alkoholos etiológiájú akut pankreatitisszel kórházba kerülő betegek közel felénél alakul ki újra hasnyálmirigy-gyulladás a következő 10-20 évben, és Magyarországon az alkoholos eredetű pankreatitisz az összes eset közel harmadát teszi ki. A Transzlációs Medicina Intézet egy randomizált, multicentrikus, intervenciós klinikai vizsgálatot tervez alkoholos akut pankreatitiszes betegeknek, melynek fő célja az ismeretterjesztés és az ismételt alkoholról és dohányzásról való leszokást célzó beszélgetések hatására a rekurrancia csökkentése. Távolabbi céljaink közé tartozik egy speciális, beteg-csoportra szabott követési program kialakítása, mely a mindennapi orvosi gyakorlatban is használható.

Témavezető: Dr. Erőss Bálint

Társtémavezető: Dr. Ocskay Klementina

A SARS-CoV-2 járvány leküzdéséhez elengedhetetlen tudományos ismereteink bővítése a COVID-19 rizikófaktorairól, tüneteiről, lefolyásáról és szövődményeiről. Ehhez járul hozzá a Koronavírus Elleni Transzlációs Lakosságtámogató Akció- és Kutatócsoport (KETLAK) által létrehozott prospektív, nemzetközi, multicentrikus klinikai betegségregiszter, a COVID-regiszter. A regiszterbe történő adatgyűjtéssel, a résztvevőkkel való kapcsolattartással és az adatelemzésben nyújtott segítséggel a hallgató releváns ismereteket szerez a COVID-19 klinikai képéről és ellátásáról, valamint hozzájárul a tudományos ismeretanyag bővítéséhez. 

Témavezető: Dr. Párniczky Andrea

Társtémavezető: Dr. Ocskay Klementina

A klinikai gyakorlatban az albumin-szint számos prognosztikai pontrendszer eleme, azonban ebből a szempontból akut hasnyálmirigy-gyulladásban még nem vizsgálták. A Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport Akut Pankreatitisz Regiszterének prospektíven gyűjtött adatait felhasználva nagy betegpopulációt elemezve szeretnénk fényt deríteni arra, hogy milyen kapcsolat van a felvételi albumin-szint és annak változása, valamint a betegség súlyossága és a halálozási ráta között. Az adatok segítségével választ kaphatunk arra, hogy az albumin-szint meghatározásával beazonosíthatóak lesznek-e azok a betegek, akiknél várhatóan súlyos akut hasnyálmirigy-gyulladás alakul majd ki.