Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Poór Viktória

Dr. Poór Viktória

PhD

egyetemi adjunktus , igazgatóhelyettes

Bioanalitikai Intézet

Telefon: *36458

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Poór Viktória

Társtémavezető: Marosvölgyi Tamás

A különféle növények magjaiból készült italoknak egészségre káros policiklikus szénhidrogén (PAH)- tartalma a környezeti és gyártási körülményektől nagymértékben függ.

Gravimetriai és kromatográfiai módszerekkel hasonlítunk össze kereskedelmi forgalomban kapható növényi tejhelyettesítő italokat.

Témavezető: Dr. Poór Viktória

Társtémavezető: Kőnigné Dr. Péter Anikó

A természetbe kerülő vegyületek (pl. gyógyszerek, vegyszerek és egyéb káros anyagok) kibocsátása, biológiai aktivitásuk ellenére, nincs kellően szabályozva és kimutatásukra még nincs megfelelő környezetanalitikai módszer. Ezen anyagok a levegőből, táplálékkal vagy ivóvízzel bejutva a szervezetbe egészségkárosító hatásúak lehetnek. Célunk nagy érzékenységű elválasztástecnikai módszerek kidolgozása (GC/MS, HPLC/MS-MS, CE/MS), az eddig nem kellően vizsgált szennyező anyagok meghatározására. Mintáink: felszíni és felszín alatti vizek, palackozott vizek.

Témavezető: Dr. Poór Viktória

Társtémavezető: Dr. Bufa Anita

Szteroid metabolizmusban bekövetkező változások fontos szerepet játszanak egyes megbetegedések létrejöttében. Ezért a szteroid hormonok minőségi és mennyiségi meghatározása kulcsfontosságú az orvosi diagnosztikában, a betegségek kórélettanának felderítésében, valamint segítséget nyújthat a terápiájukban is. Kutatásaink során különböző endokrin és pszichiátriai megbetegedések szteroid hátterét tanulmányozzuk.