Az egység összes munkatársa

Dr. Ács Kamilla

Dr. Ács Kamilla

egyetemi adjunktus

Farmakognóziai Intézet

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Purger Dragica

Társtémavezető: Dr. Ács Kamilla

A gyógyszerkönyvekben szereplő növényfajok fitokémiai jellemzői általában jól ismertek, azonban ugyanabba a nemzetségbe tartozó, közeli rokon fajokról nem mindig állnak rendelkezésre részletes adatok az aktív komponensek összetételéről, mint pl. a kankalin fajok esetében. A kutatás célja a magyar gyógyszerkönyvben szereplő tavaszi kankalin közeli rokonának, a kevésbé kutatott szártalan kankalin szaponin tartalmának meghatározása laboratóriumi módszerek segítségével. A fitokémiai összetétel mellett, fontos megismerni a gyógynövény fajok morfológiai jellemzőit, különös tekintettel a drogként szereplő növényi részekre (pl. biomassza, beszáradási arány).

Témavezető: Dr. Horváth Györgyi

Társtémavezető: Dr. Ács Kamilla

A kutatás célja növényi illóolajok, komponenseik és antibiotikumok kombinációjának in vitro antimikrobás vizsgálata humán patogén baktériumokon. Napjainkban kiemelt jelentőségű az antibiotikum-rezisztencia jelensége, ezért a vizsgálatok során a rezisztenciával bíró törzsekre kiemelten fókuszáltunk. A téma során a hallgatónak lehetősége nyílik a kölcsönhatást vizsgáló módszerek pl. checkerboard-titrálás megismerése mellett egyéb in vitro antibakteriális hatást vizsgáló módszerek pl. direkt bioautográfia, csőhígítás elsajátítására is. Kutatásunkkal újabb adatokat kívántunk nyújtani az említett természetes anyagok hatásmechanizmusa valamint a kombinációk alkotói között fellépő kölcsönhatások feltérképezése szempontjából. Ezenfelül a hatékony kombinációk jövőbeni in vivo körülmények közötti adaptálásához szeretnénk megfelelő alapot biztosítani. A munka részben a Farmakognóziai Intézetben, részben az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetben történik.

Témavezető: Dr. Ács Kamilla

Társtémavezető: Dr. Horváth Adrienn

A húgyúti megbetegedések a gyakori előfordulású, nőket, férfiakat, időseket és a fiatal korosztályt egyaránt érintő kórképek közé tartoznak. A betegségek hátterében számos ok húzódhat meg, melyek közül az egyik leggyakoribb a bakteriális érintettség. A panaszok kezelésére számos, gyógyszertárban kapható készítmény érhető el, amelyek nagy része növényi eredetű hatóanyagot és/vagy növényi kivonatot tartalmaz. A hallgatónak a téma során lehetőséget kívánunk nyújtani a növényi alapú, húgyúti megbetegedések kezelésére szánt gyógyszerkészítmények minőségi és analitikai vizsgálatára (VRK, HPLC, spektrofotometriás összhatóanyag meghatározás). Ezenfelül a készítmények, húgyúti fertőzések kezelésében használható gyógynövények antimikrobás hatásának felderítésére is fókuszálunk. A kísérletes munka esetlegesen kérdőíves felméréssel is kiegészülhet a hallgató motiváltságától függően.

Témavezető: Dr. Horváth Györgyi

Társtémavezető: Dr. Ács Kamilla

Az antibiotikum-rezisztencia komoly problémát jelent az egészségügyben, ezért szükség van más lehetőségek kutatására is. A növényi illóolajok sokféle hatással rendelkeznek, antibakteriális és gombaellenes hatásaikról is ismertek. Régen, pl. a pestis terjedését illóolajos növények égetésével akadályozták meg. A téma keretében a hallgató közelebbről megismerheti az illóolaj-desztillálás folyamatát, majd a tiszta illóolaj antimikrobás hatásának vizsgálómódszereit, pl. csőhígítás és direkt bioautográfia módszereket. Célunk új, hatékony baktérium és/vagy gombaellenes illóolajok keresése. A munka részben a Farmakognóziai Intézetben, részben az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetben történik.