Farmakognózia 2. - elmélet

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2019-2020

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 28 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 28 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OGG-O2E-T
  • 2 kredit
  • Gyógyszerész
  • Gyógysz. szaktud. elm. ism. és gyak. készségek modul
  • Tavaszi
Előfeltétel:

OGG-O1E-T teljesített , OGG-O2G-T egyidejű felvétel

Vizsgakurzus:

Igen

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 50 fő

Tematika

A farmakobotanikai alapismeretek birtokában a hallgatóknak meg kell ismerniük a hazai és külföldi farmakoterápiában (ezen belül különösen a fitoterápiában) és prevencióban alkalmazott gyógynövényeket ill. drogokat. Fel kell ismerniük a legfontosabb, Magyarországon forgalmazott teadrogokat és erős hatású drogokat, de megfelelő tájékozottságot kell mutatniuk az import drogok vagy drogfrakciók (illóolajok, zsíros olajok), kivonatok kémiai és minőségi jellemzőiről is, továbbá minden hivatalos drog legalapvetőbb felhasználási területeiről. Szükséges tudniuk a gyógynövényekre vonatkozó általános ismereteket (pl. ipari alkalmazás, kutatás, természetgyógyászat és homeopathia kritikai értékelése, termesztés és fajtakérdés, géntechnológia, fitoterápia lehetőségei), továbbá megfelelő jártasságot kell tanúsítaniuk az alapvető gyakorlati foglalkozásokon elsajátított vizsgálati módszerek alkalmazásáról és a praxisban felmerülő kérdések megoldási készségéről (különös tekintettel a szakirodalmi és internetes tájékozódásra). A két féléves tárgy 2. félévében a drogok részletes tárgyalására kerül sor.

Előadások

  • 1. Monoterpéneket tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 2. Monoterpéneket tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 3. Illóolajok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 4. Illóolajok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 5. Iridoid-tartalmú drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 6. Iridoid-tartalmú drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 7. Szeszkviterpén-tartalmú drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 8. Diterpén- és terpenofenol-tartalmú drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 9. Triterpén-, szteroid-, szaponin-tartalmú drogok. - Dr. Molnár Péter
  • 10. Kardenolid- és bufadienolid-tartalmú drogok. - Dr. Ács Kamilla
  • 11. Ornitin- és lizin-eredetű alkaloidokat tartalmazó drogok. - Dr. Molnár Péter
  • 12. Fenilalanin-eredetű alkaloidokat tartalmazó drogok. - Dr. Molnár Péter
  • 13. Triptofán-eredetű alkaloidokat tartalmazó drogok. - Dr. Molnár Péter
  • 14. Hisztidin-eredetű alkaloidokat tartalmazó drogok. - Dr. Molnár Péter
  • 15. Purin-tartalmú drogok. - Dr. Molnár Péter
  • 16. Speciális aminosav-származékokat tartalmazó drogok. - Dr. Molnár Péter
  • 17. Zárthelyi dolgozat. Cianogén glikozidokat tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 18. Glikozinolátokat tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 19. Fenilpropanoid-származékokat tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 20. Floroglucin-származékokat tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 21. Kumarin-származékokat tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 22. Furanokumarin-származékokat tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 23. Antrakinon-származékokat tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 24. Naftokinon-származékokat tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 25. Flavonoidokat tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 26. Flavonoidokat tartalmazó drogok. - Dr. Horváth Györgyi
  • 27. Polifenolokat tartalmazó drogok. - Dr. Bencsik Tímea
  • 28. Cserzőanyagokat tartalmazó drogok. - Dr. Bencsik Tímea

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Szendrei Kálmán, Csupor Dezső (szerk.): Gyógynövénytár, Medicina Könyvkiadó, Budapest 2009, 2012

Saját oktatási anyag

Jegyzet

Horváth Györgyi: Drogreakciók. Oktatási segédanyag a Farmakognózia gyakorlatokhoz III. éves gyógyszerészhallgatók részére, Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Tanszék, Pécs, 2008.
Papp Nóra: Gyógynövények hatóanyagai és szerkezeti képletei, PTE ÁOK Farmakognóziai Tanszék, Pécs, 2011

Ajánlott irodalom

Tóth László: Gyógynövények; Drogok; Fitoterápia. I. és II. kötet, Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen, 2010
Szőke Éva, Kéry Ágnes, Lemberkovics Éva: Farmakognózia. Növényi drogok farmakobotanikai és fitokémiai vizsgálata, Semmelweis Kiadó, Budapest, 2009
Csupor Dezső: Fitoterápia. Növényi szerek a gyógyászatban, JATE Press, Szeged, 2007
Petri Gizella: Gyógynövények és készítményeik a terápiában, Galenus Kiadó, Budapest, 2006
Dános Béla: Farmakobotanika, gyógynövényismeret, Semmelweis Kiadó, Budapest, 2006.

A félév elfogadásának feltételei

Legfeljebb 25 % hiányzás megengedett

Félévközi ellenőrzések

1 db félévközi ZH elfogadható szintű (min. 60%) megírása. Elégtelen eredmény esetén csak 1 javítási lehetőséggel. - Elégtelen gyakorlati jeggyel szóbeli vizsga nem lehetséges.
Ha valaki a Farmakognózia 1. és 2. tantárgyaknál a gyakorlatok során megírandó 4 db drogbeszámolót min. 90%-ra teljesíti (4 x 90%), felmentést kap a szigorlaton a drogbeugró alól.

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Előadás pótlásra lehetőség nincs.

Vizsgakérdések

A vizsgára bocsáthatóság feltétele a párhuzamosan, kötelezően felvett gyakorlati tárgy sikeres teljesítése (egyes érdemjegytől különböző félévközi jegy).
Szóbeli vizsga: 2 tétel húzása kötelező. Előtte drogfelismerési beugró teljesítése kötelező. Sikertelen beugró esetén nem folytatható tovább a szóbeli vizsga. Szóbeli vizsgaeredmény: beugró + szóbeli felelet + előadás ZH + gyakorlati jegy
A szigorlat elején 5 ismeretlen drog felismerését, jellemzését követően kerülhet sor a szóban ismertetendő tételek kihúzására.

Vizsgatételek:
I. Általános rész: Fitokémia

1. Szénhidrátok képződése a fotoszintézis során; a Calvin-ciklus; a foszfo-enol-piruvát (PEP) és az almasav szerkezete; szerepük a szénhidrátok bioszintézisében; C4-es és CAM-típusú növények.
Di- és poliszacharidok [szacharóz, maltóz, keményítő (amilóz, amilopektin), cellulóz] képződése; szerepük, felhasználásuk. Pektinek, mannánok, gumiarabikum, heteropoliszacharidok: előfordulásuk, felhasználásuk a gyógyászatban.
2. A lipidek biológiai funkciói, csoportosításuk. A foszfogliceridek építőkövei: L-?-foszfatidsav, kolamin, kolin, szerin, inozit(ol). A kefalin, a lecitin, a foszfatidil-szerin és a foszfatidil-inozit(ol) szerkezete. A szfingozin, a szfingo- és glikolipidek általános jellemzése.
Zsírok és zsíros olajok fizikai, kémiai tulajdonságai. A zsírsavak bioszintézise. A növényvilágban előforduló fontosabb telített és telítetlen zsírsavak szerkezete.
3. Az arachidonsav, a prosztaglandinok: felfedezésük, előfordulásuk, kémiai szerkezetük, biológiai hatásaik, gyógyászati felhasználásuk.
A ricinolsav, a ricinin szerkezete; a ricin. Előfordulásuk, biológiai, gyógyászati jelentőségük. Állati eredetű olajok: a csukamájolaj fontosabb alkotórészeinek kémiai szerkezete, felhasználása a gyógyászatban. A viaszok felépítése; felhasználásuk.
Polialkinek (poliacetilének): képződésük, jellemzésük, növényi előfordulásuk, biológiai szerepük.

4. Izoprénvázas vegyületek. Az izoprén-elv; az izoprén-egységek kapcsolódásának lehetőségei egy vegyület példáján; előfordulásuk, biológiai szerepük, gyógyászatban történő felhasználásuk. Természetes és mesterséges poliizoprének.
A terpének általános jellemzése; előfordulásuk; bioszintézisük prekurzorai [mevalonsav (MVA), izopentenil-pirofoszfát (IPP)]; a bioszintézis fő lépései.
A terpének csoportosítása. Nyílt láncú és gyűrűs monoterpének kémiai szerkezetének demonstrálása néhány példán.
5. Iridoidok, piretroidok, szeszkviterpének: kémiai szerkezetük, növényi előfordulásuk, biológiai szerepük, gyógyászati felhasználásuk. Diterpének, triterpének. A fitol és a szkválén kémiai szerkezete; előfordulásuk, biológiai jelentőségük. Triterpenoid-szaponinok előfordulása, biológiai szerepük, gyógyászati jelentőségük, felhasználásuk.
6. A fehérjéket felépítő aminosavak: alanin, arginin, aszparaginsav, aszparagin, cisztein, glicin, glutaminsav, glutamin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, prolin, hidroxiprolin, szerin, treonin, triptofán, tirozin, valin szerkezeti képlete és kémiai neve.
7. Az aminosavak fontosabb reakciói: a.) A transzaminálás alapreakciója; b.) reduktív dezaminálás → ?-ketosavak (?-oxosavak) átalakulása ?-aminosavakká; c.) glutamin képződése glutaminsavból; d.) dekarboxileződés; e.) oxidatív dezaminálás; f.) aszparagin képződése aszparaginsavból.
A xantin, koffein és egyéb purinvázas hatóanyagok lebomlása: ureidek, glikolsav, glioxilsav és karbamid képződése. Az allantoin, mint a legismertebb növényi ureid.
8. Speciális aminosavak: a ?-amino-vajsav (GABA), a ?-amino-vajsav (BABA) és a ?-alanin kémiai kémiai szerkezete; képződésük, jelentőségük a növényvilágban; kémiai átalakulásaik. A kanavanin előfordulása, jelentősége. Az L-Dihidroxi-fenilalanin (L-DOPA) szerkezete, előfordulása, biológiai hatása. A cisztein alkil- és allil-származékainak előfordulása; a diallil-szulfid és a diallil-diszulfid kémiai szerkezete, előfordulásuk. A propenil-cisztein előfordulása.
9. Peptidek, fehérjék. A fehérjék csoportosítása oldódási viszonyaik alapján. Az enzimek biológiai, biokémiai szerepe, funkcióik szerinti csoportosítása. Néhány enzim (papain, bromealin, ficin) előfordulása és felhasználása a gyógyászatban. A növényi fehérjék bioszintézisének helye, a bioszintézis fő lépései. Raktározott fehérjék előfordulása; biológiai szerepük. Lektinek (fitohemagglutininek), mérgező (ricin) és egyéb növényi fehérjék tulajdonságai, előfordulásuk, biológiai szerepük, felhasználásuk.
10. Alkaloidok I. Az alkaloidok definíciója, általános jellemzésük; természetben történő előfordulásuk. Bioszintézisük legfontosabb kiindulási aminosavainak (ornitin, lizin, fenilalanin, tirozin, triptofán, hisztidin) szerkezete.
Az alkaloidokra jellemző N-tartalmú heterociklusos alapvegyületek (pirrol, pirrolidin, piridin, piperidin, indol, kinolin, izokinolin, pirimidin, imidazol, purin, szterán-váz) szerkezete.
Fenil-etilamin-típusú alkaloidok: az efedrin, mint protoalkaloid. A meszkalin, mint protoalkaloid. Előfordulásuk, biológiai tulajdonságaik, felhasználásuk.
11. Alkaloidok II. Piridin, pirrolidin, piperidin-gyűrűt tartalmazó alkaloidok: a nikotin és a koniin szerkezeti képlete, kémiai nevük, biológiai hatásuk. Egyéb piperidin-gyűrűt tartalmazó alkaloidok (piperin, lobelin) előfordulása.
Pirrolidin- és piperidin kondenzált gyűrűs (= tropánvázas) alkaloidok. A nortropán, a tropán, a tropin (3?-hidroxi-tropán) és a tropasav szerkezete. Az atropin, a hioszciamin és a szkopolamin szerkezete, előfordulásuk, biológiai hatásuk, gyógyászatban történő és egyéb felhasználásuk.
12. Alkaloidok III. A pszeudotropin (3?-hidroxi-tropán), az ekgonin és a kokain szerkezete; a kokain előfordulása, biológiai hatásai. A novokain (nem alkaloid !) és a kokain szerkezetének összehasonlítása a biológiai hatásért felelős atomcsoport megjelölésével.
Kinolinvázas alkaloidok. A kinin szerkezetének elemzése; a vegyület előfordulása, biológiai hatásai, alkalmazása.
13. Alkaloidok IV. Ópium-alkaloidok: A papaverin, mint izokinolin-vázas alkaloid szerkezetének elemzése, biológiai hatása, felhasználása.
A morfin szerkezetének elemzése; a vegyület biológiai hatása, gyógyászatban történő alkalmazása. Néhány fontosabb morfin-származék [kodein, tebain, etilmorfin (dionin), heroin] szerkezete, biológiai hatásaik, gyógyászatban történő felhasználásuk.
Az LSD, mint az anyarozs-alkaloidok fő képviselője: kémiai szerkezetének elemzése; biológiai hatásai. Néhány további fontosabb anyarozs-alkaloid felsorolása; biológiai hatásaik, felhasználásuk a gyógyászatban.
14. Alkaloidok V. Purinvázas alkaloidok: a xantin laktám ? laktim tautomerizációs egyensúlya; a teofillin, a teobromin és a koffein szerkezete; előfordulásuk, biológiai hatásaik, felhasználásuk.
Szteránvázas alkaloidok (pszeudoalkaloidok): a tomatidin és a szolanidin kémiai szerkezete; előfordulásuk a növényvilágban; felhasználásuk. Különleges szerkezetű protoalkaloidok (kolchicin, arisztolochiasav) és kvaterner N-atomot tartalmazó színezékek előfordulása. Alkaloidokat tartalmazó fontosabb növénycsaládok.

15. Fenoloidok I. Biogenezisük aminosavainak (fenilalanin, tirozin) szerkezete. A ?-fenil-propionsav, a transz (E)-fahéjsav, a cisz (Z)-fahéjsav (allo-fahéjsav), a para-kumársav, a kávésav és a klorogénsav (a kávésavnak chinasavval képzett észtere) szerkezete.
A hidrokinon ? para-benzo-kinon átalakulás. Növényi biokémiai szempontból fontosabb kinon-származékok felsorolása, jelentőségük. Benzoesav-eredetű fenol-karbonsavak (protokatechusav, vanillinsav, galluszsav) szerkezete, előfordulásuk a növényvilágban, biológiai, gyógyászati jelentőségük.
16. Fenoloidok II. A szalicin szerkezete és előfordulása a növényvilágban. A szalicil-alkohol, a szalicilsav, az acetil-szalicilsav (Aspirin) és Ca-sója (Kalmopirin) kémiai szerkezete; jelentőségük a gyógyszerészetben. Az ánizs-alkohol és az ánizs-aldehid szerkezete; növényi előfordulásuk.
Néhány telítetlen fenol-alkohol szerkezete. A transz (E)-fahéjalkohol és származékai: para-kumaril-alkohol, koniferil-alkohol, szinapil-alkohol. A ligninek, a lignánok, a flavonolignánok rövid jellemzése: előfordulásuk, biológiai, gyógyászati jelentőségük.
17. Fenoloidok III. Kumarinok. A kumarin, a kumarinsav, az eszkulin, a dikumarol és a furano-kumarinok kémiai szerkezete; előfordulásuk a növényvilágban; biológiai, gyógyászati jelentőségük.
Flavonoidok: Az ?- és a ?-pirán, az ?- és a ?-piron és a kumarin (benzollal kondenzált ?-piron) szerkezete. A kromán, a kromén, a kromon, a flaván, a flavén, a flavon, a flavonol (3-hidroxi-flavon) és a kvercetin szerkezete. A rutin (P-vitamin) szerkezete, előfordulása, izolálása.
18. Fenoloidok IV. Antocianinok, antocianidinek, flavíliumsók. A flavílium-klorid szerkezete; néhány OH-csoportokkal szubsztituált származéka nevének említése. A flavíliumsók színének pH-függése; indikátor-tulajdonságuk magyarázata.
Az antocianin-színezékek növényi előfordulásai, biológiai hatásaik, gyógyászati jelentőségük.
Tanninok. A tanninok csoportosítása. A galluszsav, a pirogallol, a meta-digalluszsav, a penta-meta-digalloil-?-D-glükóz szerkezete. A tanninok előfordulása, tulajdonságaik, felhasználásuk.
19. Fenoloidok V. Kinonok és terpenofenolok. A juglon, az antrakinon (9,10-antrakinon) és az antron szerkezete. A juglon biológiai hatása, tulajdonságai, alkalmazása. Az antrakinon- és antron (nafto-diantron)-vázas növényi hatóanyagok előfordulása, gyógyászati jelentőségük. Terpenofenolok (kannabinoidok). A THC előfordulása, biológiai hatása, a komló hatóanyagai és azok alapvázának szerkezete.

II. Drogismeret

1. Szénhidrát származékokat tartalmazó drogok: Mel depuratum, Manna, Pulpa tamarindorum, Rosae pseudo-fructus, Solani amylum, Tritici amylum, Maydis amylum, Oryzae amylum, Lana gossypii, Agar, Acaciae gummi (Gummi arabicum), Tragacantha, Helianthus tuberosus
2. Nyálkaszerű szénhidrátokat tartalmazó drogok: Lichen islandicus, Althaeae radix, Althaeae folium, Malvae sylvestris folium et flos, Salep tuber, Graminis rhizoma, Cyamopsidis tetragonolobae semen, Farfarae folium et flos, Lini semen, Cydoniae semen
3. Aspecifikus immunstimuláns szénhidrátokat tartalmazó drogok: Echinaceae radix, Eupatorii herba, Arnicae flos, Visci stipes, Calendulae flos, Tiliae flos, Foenugraeci semen
4. Poláros, apoláros növényi zsírokat, zsíros olajokat, viaszokat tartalmazó drogok: Lecitin, Ricini oleum virginale, Helianthi annui oleum raffinatum, Lini oleum virginale, Soiae oleum raffinatum, Carthami oleum raffinatum, Brassicae napae oleum, Arachidis oleum raffinatum, Butyrum cacao, Jojoba, Cera carnauba
5. Illóolaj-tartalmú drogok: Menthae piperitae folium, Lavandulae flos, Basilici herba, Orthosiphonis folium, Melissae folium, Thymi herba, Serpylli herba, Origani herba, Majoranae herba, Saturejae herba, Hyssopi herba, Salviae officinalis folium, Rosmarini folium, Rosae petalum, Juniperi pseudo-fructus, Camphor, Eucalypti folium, Carvi fructus, Coriandri fructus, Aurantii amari epicarpium et mesocarpium, Cardamomi fructus, Myrrha
6. Illóolajok: Anisi aetheroleum, Aurantii amari floris aetheroleum, Aurantii dulcis aetheroleum, Carvi aetheroleum, Caryophylli floris aetheroleum, Cinnamomi zeylanici corticis aetheroleum, Citronellae aetheroleum, Coriandri aetheroleum, Eucalypti aetheroleum, Foeniculi amari fructus aetheroleum, Juniperi aetheroleum, Lavandulae aetheroleum, Limonis aetheroleum, Matricariae aetheroleum, Melaleucae aetheroleum, Menthae piperitae aetheroleum, Myristicae fragrantis aetheroleum, Pini silvestris aetheroleum, Rosmarini aetheroleum, Salviae sclareae aetheroleum, Thymi aetheroleum
7. Iridoidokat tartalmazó drogok: Plantaginis lanceolatae folium, Euphrasiae herba, Lamii albi herba, Harpagophyti radix, Agni casti fructus, Verbenae herba, Valerianae radix, Gentianae radix, Menyanthidis trifoliatae folium, Centaurii herba, Oleae folium
8. Szeszkviterpéneket tartalmazó drogok: Chamomillae romanae flos, Millefolii herba, Matricariae flos, Tanaceti parthenii herba, Cynarae folium, Absinthii herba, Cardui benedicti herba, Inulae radix, Arnicae flos, Bardanae radix, Cichorii radix et herba, Taraxaci radix et herba, Pyrethri flos
9. Diterpéneket és triterpéneket tartalmazó drogok: Colophonium, Marrubii herba, Ballotae nigrae herba, Taxi baccatae folium, Liquiritiae radix, Quillajae cortex, Verbasci flos, Saponariae albae radix, Primulae radix, Polygalae radix, Pruni africanae cortex, Hederae helicis folium, Betulae folium, Veronicae herba, Ononidis radix, Solidaginis virgaureae herba, Solidagnis herba, Centellae asiaticae herba, Hippocastani semen, Calendulae flos, Avenae herba, Cimicifugae rhizoma
10. Adaptogén triterpéneket, szterineket (szterolokat) és szteroid-szaponinokat tartalmazó drogok: Ginseng radix, Eleuterococci radix, Urticae radix et folium, Epilobii herba, Cucurbitae semen, Dioscoreae tuber, Trigonellae foenigraeci semen, Rusci rhizoma, Sabalis serratulae fructus
11. Bufadienolidokat, kardenolidokat tartalmazó drogok: Digitalis purpureae folium, Digitalis lanatae folium, Strophanthi semen, Scillae bulbus, Adonidis herba, Convallariae herba, Nerii folium, Hellebori radix, Leonuri cardiacae herba
12. Speciális aminosavakat, aminosav-származékokat és aminokat tartalmazó drogok: Allii sativi bulbus, Allii ursini folium, Allii cepae bulbus, Bursae pastoris herba, Galegae herba, Phaseoli legumen
13. Ornitinből és lizinből keletkező alkaloidokat tartalmazó drogok: Belladonnae radix et folium, Hyoscyami folium, Stramonii folium, Cocae folium, Nicotianae folium, Pulmonariae herba, Symphyti radix, Lobeliae herba, Laburni semen, Sarothamni scoparii herba
14. Fenilalaninból keletkező alkaloidokat tartalmazó drogok: Capsici fructus, Ephedrae herba, Papaveris fructus sine seminibus, Opium crudum, Chelidonii herba et radix, Fumariae herba, Berberidis radicis cortex, Colchici tuber, Ipecacuanhae radix, Boldi folium, Tubokurarin-curare
15. Triptofánból keletkező alkaloidokat tartalmazó drogok: Secale cornutum, Rauwolfiae radix, Vincae minoris herba, Catharanthi herba, Strychni semen, Curare, Cinchonae cortex, Uncariae tomentosae radix, Passiflorae herba, Physostigmae semen
16. Purinvázas hatóanyagokat tartalmazó drogok: Coffeae semen, Theae folium, Cacao semen, Guarana, Mate folium, Colae semen
17. Terpenoid-vázas alkaloidokat tartalmazó drogok: Aconiti tuber, Veratri rhizoma et radix, Solani herba
18. Cianogén glikozidokat, izotiocianát-származékokat tartalmazó drogok: Amygdalae amarae semen, Lini semen, Sinapis nigrae semen
19. Floroglucin- és terpenofenol-származékokat tartalmazó drogok: Filicis maris rhizoma, Lupuli flos, Cannabis herba
20. Fenol- és fenilpropánsav-származékokat tartalmazó drogok: Cinnamomi cortex, Caryophylli flos, Zingiberis rhizoma, Anisi fructus, Anisi stellati fructus, Foeniculi dulcis fructus, Calami rhizoma, Petroselini fructus, Balsamum peruvianum, Filipendulae ulmariae herba, Salicis cortex, Curcumae xanthorrhizae rhizoma
21. Kinon- és antrakinon-származékokat, naftokinon- és diantron-származékokat tartalmazó drogok: Uvae ursi folium, Vitis-idaeae folium, Frangulae cortex, Rhamni purshianae cortex, Rhei radix, Aloe, Juglandis folium, Alkannae radix, Droserae herba, Lawsoniae folium, Sennae folium et fructus, Hyperici herba
22. Kumarinokat, furokumarinokat, lignánokat és flavanolignánokat tartalmazó drogok: Meliloti herba, Angelicae radix, Ammeos visnagae fructus, Ammi majoris fructus, Levistici radix, Apii fructus, Podophylli rhizoma, Silybi mariani fructus
23. Flavonoidokat tartalmazó drogok: Tiliae flos, Sambuci flos, Equiseti herba, Crataegi folium cum flore, Crataegi fructus, Violae herba cum floris, Ginkgo folium, Stoechados flos, Populi gemma, Propolis, Ribis nigri folium
24. Cserzőanyagokat, polifenolokat tartalmazó drogok: Galla, Quercus cortex, Ratanhiae radix, Hamamelidis folium, Tormentillae rhizoma, Anserinae herba, Gei radix et rhizoma, Agrimoniae herba, Fragariae folium, Alchemillae herba, Polygoni avicularis herba, Rubi idaei folium, Rubi fruticosi folium, Coryli folium, Myrtilli folium et fructus, Lythri herba

Vizsgáztatók

  • Dr. Bencsik Tímea
  • Dr. Horváth Györgyi
  • Dr. Molnár Péter

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói